Българският национален отбор по волейбол започна по перфектен начин участието си на Световното първенство. Момчетата на Пламен Константинов се справиха без проблеми със съпротивата на Мексико - 3:0 гейма (25:16, 25:17, 25:21). 

Българите влязоха като абсолютни фаворити в двубоя на "Ерго Арена" в Гданск и оправдаха очакванията с добра игра, която не даде шансове на мексиканците да си помислят дори и за гейм.

Така нашите момчета стартираха по план, а във втория двубой им предстои по-сериозна задача - Канада, която загуби с 0:3 от Русия в първия си мач. С днешния си успех пък България се изравни именно с руснаците начело на група C с 3 точки.

В титулярният състав попаднаха Светослав Гоцев Виктор Йосифов, Николай Пенчев, Тодор Алексиев (к), Цветан Соколов, Андрей Жеков и либеро Теодор Салпаров, а в третия гейм се появиха Мирослав Градинаров и Тодор Скримов. Извън групата за двубоя останаха Мартин Божилов и Георги Сеганов.

Ето и как се развиха геймовете:

Първи гейм - 25:16

След като първите разигравания преминаха точка за точка, добра игра в защита и атака на Ники Пенчев ни даде аванс за 7:5, а първото техническо прекъсване дойде при 8:6.

Мощният сервис на Пенчев и флот сервисът на Светослав Гоцев затрудниха мексиканците и авансът набъбна до 13:7, за да се стигне до 16:10 след атака на Йосифов.

До края на гейма българите продължиха с прецизна игра да увеличават аванса си и частта завърши при 25:16.

Втори гейм - 25:17

Вторият гейм започна по-равностойно като България имаше аванс от 8:6 на първото техническо прекъсване, но мексиканците успяха да поведат с 14:13, благодарение на две директни точки от сервис.

Пламен Константинов взе прекъсване, а след него сервисите на Виктор Йосифов и добрата игра с защита и атака доведоха до три поредни точки и аванс от 16:14. Постепенно българските волейболисти все повече налагаха своето предимство.

Пристъпване на триметровата линия на Гера доведе до 20:16 в полза на България, а до края на гейма на паркета имаше само един отбор. Частта завърши с 25:17 за „лъвовете“, които се доближиха на гейм до успеха.

Трети гейм - 25:21

Третият гейм сякаш бе най-оспорван. Първото техническо прекъсване дойде при аванс от 8:7, но Мексико на свой ред поведе с 12:11. Мирослав Градинаров влезе на мястото на Ники Пенчев, а удар на Гера в аут ни върна преднината за 14:13. Ас на Андрей Жеков увеличи аванса, който стигна до 17:14.

Мексиканците обаче не се отказаха и отново се доближиха близо до Алексиев и компания при 18:17. Първият ас на Цветан Соколов в мача донесе успокоение за 20:17, а в края на гейма Пламен Константинов пусна Тодор Скримов на мястото на Андрей Жеков. Добре насоченият начален удар на Скримов даде своя резултат, а в крайна сметка геймът, а с това и мачът завършиха при 25:21.