България се прости с надеждите за класиране сред топ 6 на Световното първенство по волейбол, след като в ключовия мач в групата загуби с 1:3 гейма (16:25, 15:25, 25:23, 17:25) от прекия конкурент за третото място Германия.

За съжаление, в най-важният си двубой на Мондиала момчетата на Пламен Константинов показаха слаб волейбол, направиха куп грешки, така и не успяха да намерят своя начален удар и в крайна сметка съвсем заслужено загубиха, надиграни по абсолютно всеки показател от съперника си.

Във всеки един от геймовете България бе догонващият отбор. В първите два разликата бе съкрушителна като Германия ги спечели съответно на 16 и 15. В третата част българите вдигнаха малко нивото, а и сервисът им заработи по-добре. Това доведе до щастлив завършек с 25:23 и влизане в четвърти гейм. В него обаче немците отново демонстрираха много по-добрата си моментна форма и след 25:17 заслужено стигнаха до победата.

По този начин България загуби и на теория шансовете си за класиране във финалната шестица. В момента „лъвовете“ са пети с 5 точки, а Германия е с актив от 12 при оставащи 2 мача до края.

В титулярния състав на Пламен Константинов имаше една промяна в сравнение с двубоя с Бразилия - Тодор Алексиев на мястото на Тодор Скримов. Ето и титулярният състав на България: Светослав Гоцев, Теодор Тодоров, Тодор Алексиев, Николай Пенчев, Цветан Соколов, Андрей Жеков и либето Теодор Салпаров. В голяма част от мача на полето бяха Дани Милушев и Тодор Скримов на местата на отново разочаровалите с играта си лидери Соколов и Алексиев. В игра влизаха още Градинаров и Божилов. Контузеният Виктор Йосифов пък бе в залата, за да вдъхне кураж на своите съотборници, но и това не помогна.

Ето как се разви мачът гейм по гейм:

Първи гейм - 16:25

Германия поведе първа с 2 точки при 7:5, а атака в аут на Цецо Соколов даде аванс от 8:5 за Бундестима на първо техническо прекъсване. 

При 13:8 дойде ред за сервиса на Георги Грозер, който веднага направи ас, а следващият му сервис ни затрудни достатъчно, за да се стигне до нова немска точка. Грозер обаче не спря – нов ас, след което грешка при посрещане на Алексиев позволи серията на Грозер да продължи. За капак следващият му начален удар отново бе ас, както показа намесата на видео повторението.

Така при второто прекъсване Германия водеше с 16:8, а до края на гейма авансът се запази и съперникът ни го спечели спокойно с 25:16.

Втори гейм - 15:25

Първият успешен български блок в мача дойде чак при 5:4 във втория гейм, но пък след него последваха три поредни точки за Германия. Перфектен сервис на Андрей Жеков доведе до 7:7, но нови три поредни точки за Бундестима им дадоха аванс от 10:7. Кошмарът при сервиса на Грозер обаче продължи – нови 2 аса, гарнирани с недоразумение в защита между Соколов и Алексиев доведе до 15:9.

Грешките на България от сервис и в атака обаче не спряха, съперникът ни пък продължи да играе вдъхновено и така след поредния ас на Грозер геймът завърши още по-категорично от първия 15:25.

Трети гейм - 25:23

Германия поведе първа и в третия сет, благодарение на ас на Грозер за 3:1. Втората блокада за нашите в мача бе дело на Теодор Тодоров и доведе до изравнява при 3:3, а добра игра в защита и два блок-аута на Дани Милушев дори ни позволиха да поведем при 5:3.

Немците обаче набързо отново поведоха с 6:5 след бъркана топка на Милушев и последвал мощен сервис на Вестфал, а техническото прекъсване дойде при 8:6 за Гроцер и компания.

Изравнихме при 8:8, но радостта трая кратко, тъй като авансът от 2 точки за съперника ни бе възстановен веднага. Главно благодарение на добрата игра на Милушев запазвахме разликата до 14:16, но изпуснахме и чудесни възможности да заличим пасива си.

Ас на Тодор Скримов за 17:17 върна българските надежди, но Грозер на свой ред за кой ли път даде преднина на Германия с 2 точки – 21:19. Гонитбата обаче продължи, а за наша радост и българите показаха, че имат качествен сервис. Ники Пенчев изравни за 21:21, а при 23:23 на начален удар застана Дани Милушев. Мощното му изпълнение затрудни германската отбрана, а наш блок ни донесе геймбол за 24:23. Сценарият се повтори, немците този път не успяха дори да организират атака, а успешен завършек на Скримов донесе гейм в полза на България и вкара двубоя в четвърта част.

Четвърти гейм - 17:25

За съжаление хубавият завършек на третия гейм не ни даде предимство в началото на четвъртия. След неразбирателство в защита Германия поведе с 3:1, а флот сервис на линията на Шварц им даде аванс 5:2. Първото техническо прекъсване дойде с грешка на Теодор Тодоров за 4:8.

Грешките продължиха и пасивът ни стана сериозен при 6:12. Грешка на Шварц и бъркана топка на немците все пак върнаха малко от пасива ни, а второто техническо прекъсване дойде при 16:12 за съперника.

Неточности на Тодоров и Скримов обаче отново дадоха комфортен аванс на Бундестима, а лошият ни сервис дори не даваше възможност на германците сами да сбъркат.

Ситуацията до края така и не се промени и след 25:17 Германия напълно заслужено се поздрави с успеха в гейма и в мача, с което сложи край на българските надежди за продължаване в следващата фаза на турнира.