Бившата девическа националка от Казанлък Волей – Багира Веселина Григорова се уреди с трансфер във волейболното първенство на Казахстан.

18-годишният титулярен диагонал на "розите" премина в елитния ВК Караганда, по лично настояване на генералния ​им ​мениджър и главен треньор на клуб ​а​Нурлан Садиков.

Григорова наскоро подписа договор с казахстанския тим и вече води предсезонна подготовка с новите си съотборнички. Контрактът на 196-сантиметровата българка е за една година, с опция за удължаването му до още една.

Веселина предпочела да отиде в Казахстан, вместо да заминава за САЩ, където имала по-примамливо предложение да стане редовна студентка и да играе за местен колежански волейболен тим. Казанлъчанката обаче избрала професионалния волейбол, където ще има значително по-големи шансове за развитие в спортната й кариера.

Освен това, спортно-техническото ръководства на новия й клуб от Караганда ​,​било много амбициозно и си е поставило като цел №1 пред волейболистките – спечелване на шампионската титла на Казахстан, която миналата година стана притежания на ВК Жетысу (Талдыкорган).

През миналия сезон ВК Караганда за малко изпусна бронзовите медали в първенството, като остана на четвъртото място, след тима на Алмати Волей. Тимът от Караганда е сравнително нов за волейбола в Казахстан клуб. Създаден е едва през 2009 година и само за 3 година успява да влезе от долните дивизии в женския волейболен елит на страната. Веселина няма да бъде единствената чужденка в новия си клуб, от миналия сезон титулярна разпределителка там е руската волейболистка Наталия Журба.

Посредник при трансфера на казанлъчанката е бил българският мениджър Петър Цанев, който се ползва с голям авторитет в женския и мъжкия волейбол в Казахстан. Първият транш по трансфера на българката вече влезе в клубната каса на Казанлък Волей – Багира.

Нека припомним, че през миналата година Григорова тренира със звездната селекция на руския гранд Уралочка (Екатеринбург), но до нейн трансфер в първенството на Русия не се стигна.

Световноизвестният волейболен специалист Николай Карпол привлече тогава българката на само тестове и тя води лятна подготовка в продължение на месец с 26-кратния първенец на СССР и Русия, 8-кратен клубен шампион на Европа, заедно с половин дузина руски националки, кубинската звезда Юмилка Руиз, както и с нашата националка Страшимира Филипова.