Волейболният първенец на България Марек Юнион-Ивкони (Дупница) записа първа победа в тазгодишното издание на Шампионската лига, след като в мач от група В се наложи с драматичното, но сладко 3:2 (25:18, 18:25, 22:25, 25:19, 16:14) като гост на испанския КАИ (Теруел).

Домакините от Теруел се опитаха да стреснат българските волейболисти в началото с няколко успешни блокади, но това ни най-малко не уплаши момчетата на Найден Найденов. Марек взе рано инициативата благодарение на по-ефективната си атака, като испанците се опитаха да се върнат при 13:14, но българският треньор взе прекъсване. Постепенно играта на дупничани се подобряваше все повече и логично поведоха с 1:0 след 25:18.

Във втората част играчите на Марек започнаха мощно, но Хуан Карлос Баркала затрудни със сервиса си посрещането на българския тим и КАИ направи серия от три точки. Разлика, която се оказа недостижима и испанският отбор изравни след 25:18.

Третата част бе най-оспорвана, като играчите на Марек на два пъти повеждаха с аванс от 2 точки - при 5:3 и при 11:9. Испанците обаче не се отказаха и се възползваха от грешките на българския тим. Това принуди треньорът на Марек Найден Найденов да викне на възпитаниците си при едно прекъсване: "Сами се бием". В крайна сметка КАИ достигна до 25:22 и 2:1.

Испанците поведоха с 6:3 в четвъртия гейм и като че ли решиха, че са си свършили работата. Не на това мнение обаче бяха българските волейболисти и при втората техническа пауза водеха с 16:12. Този аванс им бе достатъчен, за да вкарат мача в тайбрек след 25:19.

Тайбрекът също предложи доста драматични моменти, като домакините отново поведоха със 7:5, но и това не пречупи българските момчета, които при втория си мачбол се поздравиха заслужено с първата си победа в Лигата през този сезон.

Трите най-добре представили се трети отбори и втория с най-слаби показатели от всичките седем групи ще продължат във втория по сила турнир за Купата на ЦЕВ. Играчите на Марек запазват шансове и за първите две места, които в момента се заемат от руския Локомотив (Новосибирск) и полския Ястжембски Венгел (Ястжембие-Здруй).

По 17 точки за Марек направиха Георги Елчинов (1 блокада, 33 % в нападение) и Станислав Величков (1 блокада, 48 % в атака). Испанците играха доста силно на блокада, като на този елемент забиха внушителните 23 точки. 9 от тях направи Марк Алтайо, който записа общо 16 точки (50 % в нападение). Хуан Карлос Баркала пък бе най-резултатен с 28 (4 аса, 4 блокади, 41 % в нападение).

Материал на bgvolleyball.com