Емоция, сълзи и заслужени овации. Така премина бенефисът на Владимир Николов - „Моята игра“. Емблематичният капитан на националния ни отбор по волейбол се сбогува с професионалния спорт пред пълните трибуни на Арена Армеец, обграден от близки, приятели и съотборници.

Последният мач на Николов успя да разчувства всички, а самият диагонал не успя да сдържи сълзите си. Събитието бе открито със забележителна церемония, а при появата на Николов феновете по трибуните избухнаха. Бе пуснато кратко рестроспективно видео за професионалния път на живата легенда, а след това, в чест на Николов, „Мила родино“ огласи залата.

От там насетне започна шоу-мачът между състава на Владо Николов – Отборът на Звездите, и България, в който тимът на диагонала победи 3:0 гейма след 25:23, 25:23 и 25:20.

На финала на спектакъла Николов получи „Бяла лястовица“ от предаването на Нова Тв - „Господари на ефира“, сбогува се като истински капитан със съотборниците си в националния, посочи своя наследник, на когото даде фланелката си с номер 11 - Спас Байрев, и заедно със съпругата си Мая и тримата си синове – Алекс, Симеон и Филип поздрави привържениците. 


Ето как се разви всичко:


18.00 часа  В залата специално за мача е бившият президент на България Георги Първанов. По трибуните са още Габриела Петрова, най-добрата ни волейболистка Елица Василева и много други.

18.00 часа Преди началото на демонстративния двубой, в залата се състоя грандиозна церемония по откриване, а след това бе излъчено ретроспективно видео, посветено на кариерата на Николов.

18.22 часа - Владимир Николов се появи в залата под бурните аплодисменти на феновете и сподели през сълзи: „Не искам да говоря много, искам само да ви благодаря за подкрепата. Заедно преживяхме доста емоционални моменти, радост. Благодаря, че подкрепяхте националния по волейбол, както съм убеден, че ще го подкрепяте и занапред“.

Всички приходи от бенефиса Владо Николов реши да дари на онкологична клиника в Пловдив.

„Оставихте ме без думи. Искам да ви благодаря, че в такъв момент можем да дарим надежда на нашите деца“. 

18.26 часа Химнът на България огласи Арена Армеец

Георги Братоев: Владо винаги е бил пример

18.39 часа  Отборът на Звездите и българските национали загряват преди началото на мача.

18.44 часа Демонстративният мач започна

Синовете Владо Николов: Горди сме с татко

Стартови състави:

Отборът на Звездите: Никола Гърбич (MAJSTORE), Владо Николов (VLADO), Христо Златанов (AIR ZLATY), Дик Коой (DUTCHMEN), Николай Николов (PRINCE OF PERSIA), Александър Волков (SASHA)- Теди Салпаров (ТЕО)-либеро

Треньори: Владимир Алекно (THE BOSS) и Камило Плачи (DON CAMILLO)

България: Георги Сеганов, Цветан Соколов, Методи Ананиев, Николай Пенчев, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров - Владислав Иванов-либеро

Треньор: Пламен Константинов

Първи гейм

В първия гейм България започна силно, но в последствие Звездите изравниха играта, а в края демонстрираха класа и се поздравиха с успеха. Владимир Николов имаше основана заслуга, като се открои като основен реализатор за тима си. 

Николай Пенчев изпълни първи начален удар в мача, а България поведе с 2:1 точки. „Трикольорите“ се оттеглиха при резултат 8:6 при първото техническо прекъсване. След него Отборът на Звездите съумя да изравни, с дейното участие и на Христо Златанов, който внимаваше доста на мрежата.

При 11:11 Владимир Николов изпълни мощно сервис, но след последвалото разиграване България поведе с една точка.

След чудесно изпълнение на Николай Николов, Отборът на Звездите излезе напред в резултата за първи път в мача – 14:13, а топка пратена в аут от „трикольорите“ увеличи аванса им на 15:13. Дойде ново равенство 15:15, а Звездите поведоха отново преди втората пауза. След нея грешен сервис на Николай Пенчев донесе още една точка в актива на Звездите, които в последствие поведоха с 18:16. Именно в този момент и Пламен Константинов поиска прекъсване.

Въпреки тази пауза Звездите продължиха със стабилната си игра – 19:17. Реакцията на волейболистите на България не закъсня, а след чудесен сервис на Скримов, резултатът бе изравнен. В игра за България се появи Димитър Маринков, който записа и своя дебют.

Въпреки оспорваната игра на финала на първата част, с дейното участие на Владимир Николов, Звездите успяха да затворят частта при 25:23.

 

Втори гейм

Съставът на България започна силно втория гейм, в който поведе с 8:5. Добрата игра на възпитаниците на Пламен Константинов продължи и втората пауза дойде при резултат 16:11 в тяхна полза. След подновяването на играта се състоя един от най-емоционалните и мили моменти в срещата. Никола Гърбич отстъпи своето място на най-големия син на Владо Николов – Алекс, който изпълни чудесно начален удар за 12:17 за Звездите. Страхотен сервис на Владо Николов направи резултата 18:19.

Подобно на първия гейм и краят на втория бе изключително оспорван, а Звездите отново успяха да обърнат всичко в своя полза и да се поздравят с 25:23.

Преди началото на треия гейм Теди Салпаров влезе в коментаторска роля, но за кратко. 

Трети гейм

Третият гейм започна доста равностойно, а първото техническо прекъсване дойде при 8:7 в полза на България. Отборът на Звездите демонстрира уверена игра след подновяването на надпреварата, а втората техническа пауза настъпи при 16:14 в тяхна полза. В края на третата част и другият син на Владо Николов – Симеон се появи в игра за едно разиграване за радост на баща си. Малкият показа своите умения, а феновете и останалите на терена го окуражиха. Звездите доминираха до самия финал и затвориха третата част с 25:20 след брилянтно отиграване на Владо Николов.

20.33 часа Край на мача

20.40 часа  След края на срещата Владимир Николов получи „Бяла лястовица“ от обичаното предаване на Нова Тв - „Господари на ефира“.

„Надявам се да успея да предам опита си на моите момчета. Преди няколко дни се опасявах да не би да получа скункс, но е добре, че е лястовица“, каза Николов, който преди това се сбогува със съотборниците си в нациналния.

Същевременно Спас Байрев получи лично от Владо Николов фланелката с номер 11, която бившият капитан носеше в националния.

Малко след това, за да бъде емоцията за Николов още по-силна на терена слязоха съпругата му Мая, която носеше на ръце невръстния им син Филип, и бе придружавана от другите им две деца Алекс и Симеон.  

Владо Николов: Исках да продължа, но просто не мога

Йосифов: Владо Николов заслужаваше всичко това


Владимир Николов е роден на 3 октомври 1977-а година, а зад гърба си има куп отличия. Започва да тренира в Левски, а след това пет пъти е шампион на България, два пъти носител на Купата, шампиона на Франция, носител на Купата на Франция, златен медалист от Шампионската лига през 2005-а година, бронзов медалист на световното в Япония през 2006-а година, шампион на Италия за 2008-а година с Тренто, носител на Купата на CEV, бронзов медалист от Европейското първенство в Турция за 2009-а година и още много други.

През 2009-а година Владо Николов бе избран за капитан на националния отбор на България по волейбол и дълги години водеше съотборниците си.

Николов бе решен да сложи край на активната си спортна кариера след Олимпийските игри в Рио това лято, но с оглед на това, че „лъвовете“ не се класираха за форума, той постави точка няколко месеца по-рано.