След кошмарно и продължително пътуване от над 26 часа, българският национален отбор по художествена гимнастика пристигна в Нагано, Япония. Там грациите ни ще проведат тренировъчен лагер, непосредствено преди световното първенство през септември в Мие.

Още със стъпването си на японска земя, всички в българската делегация бяха поразени от невероятната чистота и ред, царящи в страната на изгряващото слънце. Любезните домакини максимално бързо настаниха отбора в хотела, в едно от предградията на Нагано. А в „селцето-предградие”, обгърнато отвсякъде с планини, всичко е като в приказките: малки спретнати къщи, искряща чистота, тишина и кристален въздух, прекрасна природа.

Отборът разполагаше само с два часа за отдих и се отправи на първата си тренировка. Изненадите за нашите грации тепърва предстояха, предоставената за лагера тренировъчната зала се намира в уникален спортен комплекс в подножието на една от планините около Нагано. Всички „по японски” се събуха още пред входа на залата и по чехли продължиха навътре. Гимнастички от местния клуб по художествена гимнастика, техните родители и официални гости сърдечно посрещнаха делегацията ни.

За журналисти от местната телевизия главният ни треньор Илиана Раева даде обширно интервю, отговаряйки на многобройните въпроси.

Домакините специално изтъкнаха, че в Япония считат българките за едни от фаворитите на предстоящото Световно първенство и им пожелават успех. На 30 август, по молба на организаторите на тренировъчния лагер, ще се проведе открита тренировка на българския отбор, на която ще присъстват много телевизии, журналисти и над хиляда фенове. Невероятното сърдечно посрещане от страна на японците окрили и мобилизира до краен предел грациите ни, които без никаква почивка направиха силна тренировка и предизвикаха възторга на посрещналата ги публика.

Уморени, но безкрайно щастливи те се отправиха към хотела и след лека вечеря поеха към хотелските стаи за „бърз” сън.

От следващия ден започва спартанският режим със ставане в 6 часа сутринта и тренировки изцяло моделирани и подчинени на Световното първенство в Мие.