Литекс стартира с победа европейското си участие тази година. "Оранжевите" победиха с 1:0 като гост БАТЕ Борисов в плейофите на Лига Европа. Момчетата на Станимир Стоилов са домакини на реванша след седмица в Ловеч.

Сандриньо доказа, че е един от най-важните футболисти в състава на Литекс и за пореден път се разписа в решителен момент. Бразилският халф бе точен в 80-та минута, след асистенция на Нифлор.

Градският стадион в Борисов, който е с приблизителен капацитет от 5 хиляди души, бе пълен.

БАТЕ Борисов като цяло владееше повече топката и имаше доста повече положения пред вратата на Литекс, но Урош Голубович нямаше грешка в този двубой и спаси всичко. Ловчанлии отново имаха проблеми в завършващата фаза и трябваше да се надяват на грешка на съперника, за да реализират. Те обаче се възползваха по перфектния начин от едно неразбирателство в защитата на БАТЕ, Нифлор овладя на метри от гол линията, а пасът му намери връхлитащия в пеналта Сандриньо. За опитния полузащитник не бе трудно от 12-13 метра да забие топката в мрежата на вратаря Гутор.

Литекс игра доста икономично, но изчака своя момент в мача много търпеливо, с което изпълни по най-добрия начин задачата, заради която отиде в Борисов. Голът аванс на чужд терен може да се окаже решаващ в битката за място в групите на Лига Европа.

Станимир Стоилов обаче все още има да мисли за това, как да се създават повече чисти положения пред вратата на противниковите отбори, и най-вече – как те да бъдат реализирани. В отбрана „оранжевите” действаха малко припряно в началото, но постепенно затвориха всички пространства и с класа отказваха опитите на БАТЕ. Най-силно, както обикновено, играха полузащитниците на Литекс, в лицето на капитана Кишишев, Небойша Йеленкович и Сандриньо.

Реваншът в Ловеч между Литекс и БАТЕ Борисов е на 27 август от 21 часа на Градския стадион.