Санданчанинът Яне Петков подобри световния рекорд по подводно плуване. 55-годишният плувец измина 2100 метра за 1,27:13 часа в басейна на Интерхотел Сандански. Температурата на водата бе 29 градуса, което допълнително усложни задачата пред рекордьора.

Предишното най-добро постижение бе 2000 метра за 1,30:00 часа, като отново принадлежеше на Петков. Проявата бе организирана под надслов „Необятните възможности на човешкия дух”.

Яне Петков и организаторите ще кандидатстват с това постижение пред книгата на рекордите „Гинес”, като в близко време ще се срещнат с Николай Тодоров - човекът, който доведе представители на „Гинес” за световният рекорд за шахматен сеанс на най-много дъски, който неотдавна постави международният гросмайстор Кирил Георгиев.

Един от най-добрите плувци на България от миналото Илия Илков и четирикратният участник на Европейското първенство по водно спасяване Валентин Митрев бяха съдиите, които засичаха времето на Яне.

Последните метри плувецът измина заедно със свои възпитаници, а на финала с хващане с ръце символично предаде щафетата за бъдещи рекорди на младежите.

Той обяви, че се е готвил от зимата насам за този рекорд, а следващото предизвикателство ще бъде плуване в язовир „Дяково” със завързани ръце и крака.

Директорът на Интерхотел Сандански Николай Томов сподели, че е изключително доволен от факта, че ръководеният от него комплекс е станал домакин на това постижение. Той обяви, че ще продължи да организира спортни прояви, като в близко време ще бъдат проведени два тенис-турнира за мъже и жени с награден фонд от по 10 000 долара. Всяко лято пък на същото място се провежда и футболен турнир за жени с участието на най-силните състави от нашата страна.