Международната федерация по шахмат (ФИДЕ) предложи на Българска федерация по шахмат да организира мача между българския гросмайстор Веселин Топалов и Гата Камски (САЩ) в София.

Според новото предложение, публикувано на сайта на ФИДЕ, наградният фонд на срещата ще бъде 250 000 долара, а датите за провеждането остават 29 ноември - 12 декември 2008 година.

Срещата между Топалов и Камски трябва да определи претендента за световната шахматна корона, който ще се изправи срещу действащия световен шампион Вишванатан Ананд (Индия) през септември 2009.

Президентът на ФИДЕ Кирсан Илюмжинов публикува писмо, с което разяснява, че забавянето на организацията на мача Топалов - Камски е станало заради мениджъра на Камски - Александър Черниенко, който излязъл с предложение домакин на срещата да бъде град Лвов с награден фонд 750 000 долара. Черниенко обаче така и не предоставил банкови гаранции за наградния фонд и ФИДЕ се принуди да върне първоначалния план София да бъде домакин на шахматния двубой.

Топалов и Камски имат срок до 14 ноември да потвърдят участието си в срещата. Ако Топалов откаже мача, Камски автоматично се класира за мача за световната титла срещу Ананд. Ако Камски откаже да играе, ще бъде заместен от гросмайстор Алексей Широв.

Ако Българската федерация по шахмат не потвърди, че приема финансовите изисквания за провеждане на мача, ще бъде направен нов конкурс с краен срок 31 декември 2008, а при това положение срещата ще се проведе февруари или март 2009.