Астън Вила направи пълен обрат срещу Литекс в Ловеч в първия мач между двата тима от първия двубой в първия кръг от турнира за Купата на УЕФА. Англичаните взеха трите точки на Градския стадион в Ловеч пред около 7000 души след успех с 3:1.

Преднината за домакините даде Ивелин Попов в 10-та минута. Пълният обрат обаче реализираха Рио-Кокър в 45-та и Гарет Бари в 72-та. Стилиян Петров, който изигра цял мач за англичаните, в 90-та минути оформи крайния резултат.

От 71-та минута до края на срещата Литекс трябваше да играе с 9 души на терена след два червени картона на Седрик Камбон и на Михаил Венков.

Домакините успяха да поведат още в 10-та минута. „Оранжевите” получиха право да изпълнят пряк свободен удар пред вратата на Брад Фридъл, за нарушение на Найджъл Рио-Кокър срещу Сандриньо. Ивелин Попов изпълни перфектно статичното положение и даде преднина на възпитаниците на Станимир Стоилов.

В 24-та минута главният съдия отмени гол на Астън Вила. Гарет Бари с глава вкара топката в мрежата, но Гарднър е бил в положение на засада.

Всичко вървеше отлично за българския тим, който обаче допусна нелепо изравняване в самия край на първата част. Найджъл Рио-Кокър направи резултата 1:1 след груба грешка на отбраната на Литекс. Голубович излезе неразчетено, а защитниците не успяха да блокират удара на халфа от границата на наказателното поле.

При 1:1 приключи и първото полувреме между Литекс и Астън Вила.

Второто полувреме започна добре за футболистите на Станимир Стоилов, които обаче не можаха да се възползват отличната си игра.

В 60-та минута обаче, Литекс остана с 10 души на терена, след като Камбон в рамките на 5 минути си изработи два жълти картона и трябваше да напусне терена.

Проблемите за ловчанлии не свършиха дотук. В 71-та минута се получи нова грешка в отбраната на Литекс, Голубович не се справи по най-добрия начин в наказателното си поле, а Мишо Венков игра с ръка, за да изчисти топката от гол линията. Венков бе изгонен и реферът даде дузпа за Вила. С 11-метровия наказателен удар се нагърби Гарет Бари, който вкара за 2:1 и беляза пълния обрат за гостите от Острова.

Почти всички надежди на Литекс за евентуално преминаване в груповата фаза за Купата на УЕФА бяха разбити в самия край на срещата, когато Стилиян Петров вкара във вратата на домакините. Хеърууд подаде на българина, който стреля, но Голубович първоначално спаси, след което при добавката Стилиян не остави шансове за вратаря на ловчанлии. Българският национал не се зарадва на попадението си във вратата на Литекс.

След победата с 3:1 за Астън Вила, реваншът в Бирмингам изглежда почти протоколен, тъй като ще бъде изключително трудно на момчетата на Станимир Стоилов да обърнат резултата в своя полза и да излязат крайни победители от двубоите с англичаните.