Руският Зенит Санкт Петербург сътвори сензацията в тазгодишното издание за Купата на УЕФА, отстранявайки по безапелационен начин сочения за фаворит в надпреварата Байерн Мюнхен.

 

На стадион „Петровски” германският колос бе разбит с 4:0 и след 1:1 в  първия двубой на „Алианц Арена” напуска турнира. Така Зенит ще играе на финала в турнира за първи път в своята история.

 

Последният мач в надпреварата е на 14 май на стадион „Сити ъф Манчестър”, а съперникът на руснаците ще бъде определен по-късно тази вечер. В другия полуфинал един срещу друг се изправят Фиорентина и Глазгоу Рейнджърс, като резултатът след първия двубой е 0:0.

 

Срещата започна отлично за възпитаниците на Дик Адвокаат, които успяха да поведат в резултата още в самото начало. В една от първите си атаки към вратата на Оливер Кан, нападателят Павел Погребняк бе фаулиран в близост до наказателното поле от бразилеца Лусио и главният арбитър Том Хенинг не се поколеба да отсъди нарушение. Зад топката застана именно потърпевшият Погребняк, който с прецизен удар през стената даде преднина на своя тим.

 

Байерн се опита да отговори възможно най-бързо и на свой ред създаде няколко добри положения пред Малафеев. Франк Рибери пробва два изстрела отдалеч, но без успех. В 23-ата минута Лука Тони пропусна най-чистата ситуация за своя тим. Италианецът стреля с глава от около 3 метра, но топката мина над напречната греда.

 

Шест минути преди края на първата част домакините увеличиха преднината си, с което до голяма степен предрешиха крайния изход на двубоя. Константин Зирянов получи топката пред пеналта и след като успя да преодолее двама бранители на Байерн, напредна добре в наказателното поле и със силен шут не остави шансове на Кан за 2:0.

 

На почивката наставникът на гостите Отмар Хитцфелд направи две промени в състава си, вкарвайки в игра Лел и Лукас Подолски. Двамата замениха съответно Янсен и Зе Роберто.

 

Промените раздвижиха играта на Байерн в началото на втората част, като Лука Тони и Швайнщайгер пропуснаха добри шансове. В 54-ата минута обаче, след контраатака отдясно Игор Денисов центрира прецизно в наказателното поле, където връхлитащият Файзулин с глава направи резултата класически.

 

Попадението тотално обезсърчи гостите, които продължиха да действат припряно и не успяха да стигнат до 100% ситуации пред вратата на Зенит.

 

 

Всичко в спора реши Павел Погребняк, който в 73-ата минута оформи крайното 4:0. Нападателят реализира десетото си попадение в турнира след шут от границата на наказателното поле в левия ъгъл на вратата на Оливер Кан. Голмайсторът на Зенит обаче ще пропусне финалната среща в турнира заради натрупани жълти картони.

 

Така Зенит напълно заслужено намери място на финала в Манчестър, а стражът на „баварцит”е Оливер Кан изигра последния си мач на международната сцена. Както е известно ветеранът ще прекрати кариерата си в края на сезона.

 

 

Зенит – Байерн 4:0 (5:1)

 

Зенит : Малафеев, Горшков, Широков, Крижняк, Ануков, Тимосчук, Зирянов, Денисов, Домингес, Файзулин, Погребняк

 

Байерн : Кан, Лам, Демикелис, Лусио, Янсен (Лел 46), Рибери, Зе Роберто (Подолски 46) , Ван Бомел, Швайнщайгер, Клозе (Соса 62), Тони

 

Стадион: „Петровски”, 21 000, Санкт Петербург

Съдия: Том Хенинг (Норвегия)