България загуби с 1:2 при гостуването си на Армения и по този начин намали до минимум шансовете си за класиране на Световното първенство в Бразилия. Все пак България има теорeтичен шанс да се класира за Мондиал 2014 след изиграването на последните мачове от световните квалификации.

България задължително трябва да победи Чехия, за да завърши на второ място в група „В“. Ако България победи с един гол разлика Чехия, Дания трябва да надвие с 8:0 Малта, за да ни измести от второто място.

Вариантът България да стигне до баражите за Световното първенство е следният:

1. България задължително да спечели домакинството си на Чехия с три гола разлика или 5:3, ако Словения завърши 0:0 при гостуването на Швейцария.

2. Норвегия да победи Исландия в мача от група „Е“.

3. Словения да завърши наравно при гостуването на Швейцария.

Ако така се стекат обстоятелствата Словения ще завърши на второ място в група „Е“, тъй като двата отбора ще имат по 16 точки, но балканците имат по-добри показатели в директните мачове срещу Исландия. От актива на Словения ще бъдат извадени двете победи на отбора над Кипър. Така Словения ще остане 10 точки, колкото ще има и България при победа над Чехия. Четата на Любослав Пенев обаче ще има по-добра голова разлика, тъй като в момента словенците имат съотношение между отбелязани и допуснати голове 10:9, а това на българския национален отбор при победа с три гола разлика ще бъде 9:7.