Турският рефер Джунейт Чакър е допуснал фрапантна съдийска грешка с изгонването на Луиш Нани по преме на двубоя Манчестър Юнайтед – Реал Мадрид снощи. Така коментираха ситуацията двама бивши международни български рефери пред Гонг. Атанас Узунов и Димитър Димитров-Каубоя заявиха почти в един глас, че е недопустимо на такова ниво да се допуска подобна грешка. Узунов в момента работи в Локомотив Пловдив, а Димитров в ЦСКА.

Ето какво казаха двамата бивши арбитри:

АТАНАС УЗУНОВ: „Тази ситуация реши мача. В случая съприкосновението не беше умишлено. Той не виждаше състезателя, вдигна малко повече крака и се получи самата ситуация. Много-много пресилен картон, въпреки изискванията на УЕФА, свързани със запазване здравето на футболистите. Този картон предреши мача. Незаслужен картон. Нямаше влизане отзад, нямаше умисъл. Излишен червен картон. Мисля, че психически, след този случай, съдията удържа мача. Знаете, че при такова отсъждане се търси компенсация, но той не тръгна да го прави. Тази грешка е фрапантна за такова ниво и говори, че съдийството не е било на добро ниво. Той трябваше да бъде малко по-подвижен, ръководеше срещата от голямо разстояние и това го подвеждаше“.

ДИМИТЪР ДИМИТРОВ-КАУБОЯ: Едва ли е необходимо да се прави коментар. Една дума изчерпва ситуацията – груба грешка на съдията. Това е мое лично мнение. На тази фаза, на този турнир, подобна грешка е недопустима. Това е грешка, която предреши мача. Самата ситуация в никакъв случай не изисква червен картон. Дори и жълт картон може да се счете за превантивна мярка и дори пресилена. Ако трябва да разсъждаваме дали е правилен картон,а от чисто техническа гледна точка. Единствената презумпция, която трябва да влияе на съдията, е дали има умисъл в действията на футболиста. Всички видяхте, че в действията на Луиш Нани няма умисъл. Той дори не видя противника. Критериите за показване на червен картон в случая са три – дали състезателят действа с умисъл, дали има прекомерна сила в действието и дали представлява голяма заплаха за здравето на противника. По нито едната от трите точки аз не бих се замислил. Нито има умисъл, нито прекомерна сила, нито заплашва здравето. Състезателят преигра в самата ситуация. Всички ситуации са спорни и може да се гледат детайли, но тук говорим за нещо очевадно.