Международната волейболна федерация (FIVB) промени коренно формата на Световната лига за 2013 година. На заседание на Съвета отговарящ за най-комерсиалния волейболен турнир при мъжете беше гласувано отборите догодина да бъдат увеличени от 16 на 18, които са разпределени в три групи по 6 тима.

Като се използва системата на "змиорката" най-предно класираните отбори според световната ранглиста от 13 август тази година се разпределят в предварителни Групи "А" и "В". В Група "С" попадат останалите 4 тима плюс два допълнителни отбора, които ще станат ясни след заседание на Изпълнителния комитет на Световната лига на 15 декември. По този начин България, която е №8 в световната ранглиста, попада в Група "А" със сребърните медалисти от Олимпиадата в Лондон и 9-кратни победители в турнира от Бразилия, настощият шампион в Световната лига Полша, финалистът от тази година САЩ, Аржентина и Франция. В Група "В" са олимпийският шампион Русия, 8-кратния победител в СЛ и бронзов медалист от Лондон 2012 Италия, Куба, Сърбия, Германия и дебютантът Иран. В последната Група "С" пък, са съставите на Канада, Република Корея, Финландия, Холандия и двата тима, които ще станат ясни на 15-ти декември, информира Спортал.

Първите три отбора във всяка група с по-предно място в световната ранглиста ще имат предимството да бъдат домакини на останалите три тима. Мачовете ще започнат на 31 май 2013 година, като ще има пет състезателни уикенда, а финалите ще бъдат между 16 и 21 юли 2013 година. Точната програма на срещите ще стане ясна по-късно. За финалите ще се класират 8 отбори - първите три от Група "А" и "В", победителят от Група "С" и домакинът на финалния турнир. Отборът-домакин на финалите на Световната лига ще бъде определен най-късно до края на месец януари 2013 година.

Разпределение на отборите в групите за Световната лига през 2013 година:

Група "А"

Бразилия (№1 в световната ранглиста към 13 август)

Полша (№4)

САЩ (№5)

БЪЛГАРИЯ (№8)

Аржентина (№9)

Франция (№16)

 

Група "В"

Русия (№2)

Италия (№3)

Куба (№6)

Сърбия (№7)

Германия (№10)

Иран (№14)

 

Група "С"

Канада (№18)

Република Корея (№22)

Финландия (№31)

Холандия (№41)

Отбор, който ще стане ясен на 15-ти декември

Отбор, който ще стане ясен на 15-ти декември