Българският национален тим по волейбол победи Португалия с 3:1 гейма в мач от Световната лига. Вторият турнир в Група D се провежда в Аржентина. Воденият от Найден Найденов и Георги Петров отбор е представен от предимно млади състезатели, като част от титулярите на тима получиха почивка.

В отделните части „трикольорите“ се наложиха с 25:19, 25:12, 25:18 и 25:20.

Това бе трета победа за отбора в тазгодишното издание на Световната лига. Вчера България претърпя поражение с 1:3 от Аржентина. Наставниците не направиха промени в стартовия състав и отново заложиха на Валентин Братоев, Георги Братоев, Цветан Соколов, Виктор Йосифов, Теодор Тодоров, Тодор Скримов и либеро Владислав Иванов.

Срещу по-непретенциозния съперник "трикольорите" разкриха голяма част от потенциала си още от първите разигравания и заслужено поведоха с 5:2 след технично нападение на Валентин Братоев. Дойде време и блокадата да донесе няколко точки за България - първо Виктор Йосифов направи 8:4, а след това Цветан Соколов покачи на 12:6. Силен начален удар на Марко Ферейра намали изоставането на Португалия до 10:13. Българите обаче отново записаха три поредни точки за 16:10 и с това отказаха съперника да се бори за нещо повече в гейма. Стигна се до 20:12 и 24:16 и нови бомбени удара на Ферейра от сервис донесоха няколко точки за иберийците, но само за да бъде фиксиран крайния резултат в гейма 25:19.

"Лъвовете" запазиха доброто си темпо от първия гейм и набързо поведоха с 4:1 и във втория. Авансът продължи да се увеличава до 8:3 и 16:7. На полето за България се появиха Костадин Гаджанов, Светослав Гоцев и Добромир Димитров. Триото от Пирин Балканстрой се вписа отлично към представянето на съотборниците си и края на частта дойде бързо при 25:12 в полза на България.

Представянето във втория гейм разконцентрира българите и португалците стартираха далеч по-добре третата част, повеждайки с 4:1. Авансът на съперника продължи да нараства до 16:8, което на практика предреши спечелването на гейма. В игра за България се появи и Николай Пенчев на мястото на Тодор Скримов.

Постепенно "трикольорите" намалиха изоставането си, но стигнаха едва до 18 точки, когато Португалия спечели частта.

Четвъртият гейм беше най-равностоен и след разигравания точка за точка, атака на Тодор Скримов направи 4:3 за България. Последва серия от още три точки за "лъвовете", предопределени от силен сервис на Цветан Соколов. Българският тим стигна до първата задължителна пауза при 8:4 и 16:12 при второто прекъсване. Португалия даде всичко от себе си, за да се противопостави, но стигна само до 20 точки.

Единият от братята близнаци Валентин Братоев реализира 20 точки в мача.

Във втория двубой от вчерашната програма в групата, Германия победи Аржентина с категоричното 3:0 гейма. Домакините, които преди ден се наложиха над България, отстъпиха в отделните части с 19:25, 23:25, 23:25 точки.

По този начин Бундестимът е на първо място в групата с 12 точки, следван от Аржентина с 9, България с 6 и Португалия. Въпреки всичко, отборът ни се класира за финалите на Световната лига, като домакин на надпреварата.

В следващия си двубой, тази вечер, България се изправя срещу Германия в 12.00 в полунощ.