Най-добрият български боксьор Кубрат Пулев е новият европейски шампион в тежка категория при професионалистите на Европейския боксов съюз. Кобрата, който вчера навърши 31 години, нокаутира украинеца Александър Димитренко в 11-я рунд. Мачът се игра в германския град Ерфурт.

Кубрат Пулев триумфира над своя съперник в най-престижната категория и с това изпълни мечтата си да донесе шампионския пояс в България.

Българинът има 16 мача и 16 победи (8 с нокуат) на професионалния ринг, а Димитриенко вече има две поражения в 33 срещи (21 победи с нокаут).

Украинецът имаше ръстово превъзходство от 7 сантиметра пред 194-сантиметровия българин, но това не притесни Пулев.

Съперникът на Кобрата получи аркада на окото по време на двубоя, което се оказа от решаващо значение за изхода на двубоя, тъй като Димитренко не виждаше добре.

“Мисля, че показахме за пореден път, че българите сме номер 1 във всичко. Благодаря на всички приятели, които ме подкрепяха. Беше тежък противник и определено беше трениран, но успяхме да изградим печеливша тактика. Благодаря на Господ, благодаря на целия български народ. Той си омекна от самите удари. Постигнах много хубав удар. На тренировките имах много добри спаринг партньори. Сега искам да се насладя на тази победа за моя рожден ден. Готов съм за мач с някого от братята Кличко, вероятно следващата година, дотогава ми предстоят две срещи, в които ще защитавам титлата”, сподели Кубрат Пулев по Нова Спорт след края на мача.

29-годишният Димитриенко бе изключително мотивиран да си върне шампионския колан, който му беше отнет от Европейския боксов съюз, въпреки убедителната победа по точки над претендента Майкъл Спрот (Великобритания) на 24 септември миналата година. Въпреки това Кубрат Пулев показа, че е номер 1 в Европа.