Старши треньорът на националния отбор по плуване на Сирия е българин. Казва се Теодор Балов. Вече два месеца родният специалист готви местните състезатели за големи първенства.

Работил е в Австрия, Германия и Саудитска Арабия. Сега е в Сирия и ще отпразнува първа си Нова година в Дамаск. Ето какво разказа той пред Гонг:

„Треньор съм от близо 20 години. Кариерата ми започна в Левски, тогава Левски Спартак. Тогава бяха най-тежките години в България. След това работих в Австрия и Саудитска Арабия, Германия. В момента съм старши треньор на националния отбор на Сирия. Тук много обръщат внимание на детските групи, занимаваме се и с тях, когато големите почиват. Нивото на плуването тук е малко по-слабо отколкото в Саудитска Арабия.”

„Тук в Дамаск има страхотен български културен център. На 1-ви ноември чествахме Деня на будителите и сме се разбрали на 24-и и 25-и декември да се съберем отново. Жените ще направят баничка, разни сладкиши. Ще си носим напитки и мисля, че ще си изкараме страхотно. Тук сме около 20-25 човека. Събираме се в четвъртък около 20 човека. Има двама много добри треньори тук от Пловдив – Димитър Стойков (вдигане на тежести) и Мартин Войводов, който вече пета година е тук наставник по триатлон.”

„Изпратих доста подаръци към България, единственото нещо, което ще ми липсва тук, са синът ми и дъщеря ми.”