Григор Димитров е четвъртфиналист на силния турнир в Пекин! Това стана след изключително драматичен двубой срещу намиращия се в превъзходна форма Лука Пуй, завършил с успех в три сета - 6:7(3), 7:6(0), 6:4!

Мачът между двамата предложи тенис на много високо ниво като и двамата показаха най-доброто от себе си. Като цяло срещата бе изключително равностойна, но по-често българинът бе този, който имаше предимство и създаваше повече неприятности в сервис гейма на съперника.

Въпреки това обаче Димитров бе изключително близо до загубата, след като Пуй сервираше за спечелване на мача при 5:4 във втория сет.

Преди това първата част премина в превъзходство на Григор, който обаче така и не постигна пробив, а Пуй надделя в тайбрека. Французинът се възползва и единствената си до този момент точка за пробив във втория сет, за да стигне до важното предимство. Димитров обаче успя да върне пробива в последния възможен момент, за да вкара сета в нов тайбрек, в който великолепната му игра доведе до 7:0 и вкарване на мача в трети сет.

В него Димитров просто надигра съперника си, постигна решителен пробив и след 6:4 узакони своето място в топ 8.

Така Григор стана първият четвъртфиналист в Пекин. В битката за полуфиналите в петък най-вероятният съперник на Димитров е не кой да е, а Рафаел Надал. За целта обаче преди това испанецът трябва да преодолее Адриан Манарино.

Ето и подробно как се разви двубоят:

ПЪРВИ СЕТ 6:7(3)

0:1 - Лука Пуй взима първия гейм в мача на свое подаване. Французинът имаше огромни затруднения да го стори, като Гришо на три пъти стигаше до изравняване, но така и не му се удаде възможност да пробие съперника си. В крайна сметка Пуй дръпна с 1:0 гейма. 

1:1 - Лесен сервис гейм в полза на българина, който набързо спечели на 0.

1:2 - Пуй отново има сериони трудности на своя сервис.  Нова двойна грешка и грешка на мрежата доведе до равенство 40:40, но все пак французинът се справи и повежда отново.

2:2 - В четвъртия гейм се стигна до 30:30, но Григор печели подаването си без проблеми.

2:3 - Григор отново играе прекрасно в сервис гейма на съперника като този път дори стигна до точка за пробив при 30:40 след великолепен минаващ удар от бекхенд. Пуй обаче разчиташе на сервиса си във важните момента и така успя да се пребори за гейма.

3:3 - Димитров отново задържа по-комфортно своето подаване. Пак се стигна до 30:30, след което мощните сервиси на българина не позволиха на съперника да си помисли за пробив.

3:4 - Първи сервис гейм на Пуй, в който не се стига до равенство. Димитров все пак заслужи бурните аплодисменти със зрелищен смач с отскок на мрежата за 40:30.

4:4 - Перфектен гейм за Димитров, който за минимално време печели на 0.

4:5 - Пуй обаче отговаря на свой ред с бърз гейм на 0 и така Димитров ще трябва да сервира за оставане в сета.

5:5 - Отговорът на Григор е перфектен - нов отличен гейм на 0.

5:6 - Макар и отново трудно, Пуй взима подаването си на 30 и отново кара Димитров да сервира за оставане в сета.

6:6 - Нов лесен гейм на 15 за Григор, който праща сета в тайбрек.

6:7(3) - За съжаление, след като бе по-добрият тенисист в целия сет, Григор се пречупи в тайбрека. Той започна с негова непредизвикана грешка и минипробив за 0:2, след което Пуй бе перфектен на свой сервис и не даде шанс на Димитров да го върне. При 3:6 французинът имаше три сетбола, а още първият бе реализиран след топка в мрежата на Гришо.

ВТОРИ СЕТ 7:6(0)

1:0 В началото на втория сет са и първите трудности за Григор в неговия сервис гейм. Пуй стигна до равенство, но все пак Димитров е този, който излиза напред в резултата.

1:1 Играта на Пуй върви и той изравнява след гейм на 0.

2:1 И Димитров се справя леко този път - гейм на 15 за 2:1.

2:2 - Григор пропуска нова възможност за пробив. Българинът поведе с 30:15, а двойна грешка на французина доведе до равенство 40:40. Пуй обаче взе следващите две разигравания и изравнява.

2:3 - ПРОБИВ! Нищо не предвещаваше това развитие на гейма, след като Григор поведе с 40:15 в своето подаване. Пуй обаче не се отказа и с прецизни удари затрудняваше своя съперник. Французинът стигна и до първата си точка за пробив в мача, която бе реализирана след грешка от ракетата на Димитров.

2:4 - Григор опита да върне пробива веднага, но за съжаление не успява да го направи. 20-ият в света достигна до равенство, но сервисът, а и мрежата бяха на помощ на французина, който стигна до успеха.

3:4 - След три поредни гейма за съперника, Димитров спира лошата серия с лесен гейм за 3:4.

3:5 - Познат сценарий: Григор отново е близо до съперника, но така и не намира начин да постигне пробив и след 30:30 Пуй успява да вземе следващите две точки, доближавайки се на само гейм от победата в мача.

4:5 - Димитров постига по-лесната част от задачата и взима своя сервис гейм на 0. Сега обаче ще трябва да пробие, ако иска да продължи участието си в мача.

5:5 - ПРОБИВ! Пуй не издържа на напрежението, сервирайки за мача и Димитров стига до така важния първи пробив в двубоя! Страхотен бекхенд по правата даде увереност на нашето момче за 15:15, а двойна грешка на Пуй доведе до 30:30. Нова грешка на французина доведе до брейкбол, който за щастие бе материализиран след топка в аут на Пуй.

6:5 - Отличен гейм и отново Димитров е напред в резултата във втория сет. Сега Пуй на свой ред ще сервира за оставане в сета.

6:6 - Трудно, но Пуй взима гейма си на 30 и така отново сетът ще бъде решен с тайбрек.

7:6(0) - Брилянтен тайбрек за Григор, който бе запазил най-доброто от себе си именно за решителния момент в сета! 7:0 след невероятни отигравания на българина. Той започна с чудесна игра на мрежата за 1:0, след което постигна минипробив, допълнен от още един за 3:0 след уникален лоб, последван от перфектен скъсен удар на мрежата.

Гришо продължи на гребена на вълната, взимайки точките на свой сервис, а двойна грешка на Пуй доведе до 6:0. Още първият сетбол бе материализиран след изключителен минаващ бекхенд покрай излезлия на мрежата французин.

ТРЕТИ СЕТ 6:4

0:1 - След крушението си в тайбрека, Пуй започна с гейм в своя полза, преминал през 30:30.

1:1 - Григор определено е във възход на играта си и отговаря с гейм на 0.
 
1:2 - Лек гейм и за Пуй, който повежда с 2:1.

2:2 - Гейм на 15 и без проблеми Димитров изравнява.

3:2 - ПРОБИВ! Григор постига първия пробив в решителната част! Агресивна игра от ретур, гарнирана с колебливи изяви на съперника доведоха до два брейкбола при 15:40. Още първият бе реализиран и Григор е крачка по-близо до победата.

4:2 - Нова добра новина! Пробивът е затвърден с гейм на 0.

4:3 - Пуй спира серията на Григор след гейм, в който се стигна до 30:30, но завършва в полза на французина.

5:3 - Григор показва отлична концентрация в тези драматични моменти и след пореден гейм на 0 вече е на гейм от успеха.

5:4 - Отново 30:30 в сервис гейма на Пуй, но французинът все пак удържа и така Димитров ще трябва да сервира за успех в мача.

6:4 - ПОБЕДА! Григор се справи и в този решителен момент. Две негови грешки доведоха до 15:30 и нервни моменти за всички български фенове, но хасковлията спечели следващите три разигравания и така постигна успеха!