Григор Димитров започна с много трудна победа участието си на силния турнир в Торонто. В мач от първия кръг българинът постигна успех със 5:7, 7:6(5), 6:4 над световния №107 Юичи Сугита.

Българинът бе в серия от две поредни загуби и бе на път да запише трета такава, след като в големи части от мача нивото му бе доста ниско, а играта му бе изпълнена с непредизвикани грешки. Това, което бе на ниво в Димитров обаче бе желанието му за победа, което му позволи да се задържи в мача и в крайна сметка да постигне победата. 

Японецът стигна до основната схема само заради оттеглянето на Алберт Рамос, който първоначално трябваше да бъде съперник на Димитров. Това обаче не попречи на Сугита да се възползва от слабостите в играта на съперника си, да спечели първия сет и да води в големи части от втория. Японецът беше само на две точки от победата при 5:2 в тайбрека на втората част, но в крайна сметка по-голямата класа на Димитров оказа влияние и българинът все пак стигна до изстраданата победа.

Във втория кръг хасковлията ще се изправи срещу победителя от мача между 11-ия поставен Ник Кириос и играещия с покана от организаторите Денис Шаповалов.

Състезателният ден за българина обаче не свършва, тъй като по-късно той ще играе и в турнира на двойки, където заедно със Стан Вавринка ще се изправят срещу Лука Пуй и Доминик Тийм.

Ето и подробно как се разви двубоят между Димитров и Сугита:

Първи сет - 5:7

Двубоят започна ужасно за Димитров, който допусна пробив още в първия гейм, а след няколко минути вече губеше с 0:4 като в тези моменти демонстрира ужасен сервис, гарниран с няколко двойни грешки, както и още куп непредизвикани грешки. Японецът логично се възползва и поведе уверено.

Григор все пак не остана "капо" и взе третия си сервис гейм за 4:1. В следващия гейм българинът дори имаше шанс за пробив, но изпусна възможността. Все пак Гришо показа, че сякаш навлиза в мача като в следващите четири гейма заигра много по-добре от съперника си и резултатът не закъсня - от 1:5 до 5:5 с два пробива в полза на ракета №1 на България.

И точно, когато очакванията бяха за пълен обрат в сета, играта на Димитров отново зацикли, а Сугита се възползва и постигна пробив за 6:5, след което с първата си възможност затвори сета в своя полза.

Втори сет - 7:6(5)

Вторият сет също започна, както първия - бърз пробив за Сугита, който спечели на 0 подаването на Димитров.

Българинът все пак отвърна с гейм в своя полза, но пък отново загуби подаването си за 1:2, а този път Сугита затвърди пробива за 1:3.

Макар и колеблив в играта си, Григор бе решен да не предава толкова лесно двубоя и с два поредни гейма в своя полза изравни за 3:3, след което успя и за първи път в мача да излезе напред в резултата - 4:3.

В следващите геймове пробиви нямаше и при 6:5 в полза на Григор, Сугита сервираше за оставане в сета. Стигна се до 30:40 и сетбол за Димитров, но японецът спаси положението с ас на втори сервис.

Така тайбрекът трябваше да определи победителя в сета, а решителният гейм започна с два минипробива в полза на Сугита и 4:1 за него.

Смяната на полетата все пак дойде при 4:2, но при 5:2 107-ият в света бе само на 2 точки от победата в мача. Критичният момент бе при 5:3, когато Димитров бе опрян до стената, но спечели точката с изключителен лоб.

Последваха две "български" точки на сервиса на Сугита, а при втория сетбол за Григор всичко бе решено със смела игра на мрежата.

Трети сет - 6:4

При 2:2 Гришо стигна до два шанса за пробив, а Сугита не издържа на напрежението и с двойна грешка предаде гейма.

Димитров пък се възползва и затвърди пробива при 4:2, след което до края бе прецизен и след 6:4 стигна до победата.