Григор Димитров не успя да стигне до финала на любимия си турнир в Стокхолм, след като в полуфинален двубой загуби с 4:6, 5:7 от Хуан Мартин дел Потро.

Двубоят между българина и аржентина предложи отличен тенис на зрителите, но Дел Потро просто демонстрира по-високо ниво във важните моменти и в крайна сметка закономерно стигна до победата.

И двата сета се развиха по идентичен начин като Кулата от Тандил първи стигаше до пробив, който след това Григор успяваше да върне, за да се стигне до ключовите моменти в сета, в които ДелПо стигаше до нов и решителен пробив.

Така аржентинецът продължи да бъде "черна котка" за Гришо като вече има четири победи от също толкова мача с българската гордост. За Дел Потро предстои финал, в който негов съперник ще бъде победителят от другия полуфинал между Джак Сок и Александър Зверев.

Григор пък ще се отправи към Базел, където през следващата седмица ще участва в турнира в швейцарския град.

Ето и как се разви двубоят между Димитров и Дел Потро:

Първи сет 4:6

Мачът определено не започна добре за Григор, който след три топки в аут набързо допусна три брейкбола на първия си сервис, a при третия Дел Потро се възползва и стартира мача с пробив. Той бе моментално затвърден с гейм на 0 преди Димитров да запише първия си гейм в двубоя.

Дел Потро обаче бе по-добрият на корта в тези моменти и отново не даде точка на съперника на свой сервис. Макар и трудно, Григор също взе подаването си, след като трябваше да премине през равенство.

В шестия гейм Кулата от Тандил демонстрира, че и той може да греши. След две непредизвикани грешки и прекрасен форхенд по правата на българина, резултатът бе 0:40, а при втория си брейкбол Димитров успя да върне пробива за 3:3.

За съжаление радостта бе кратка, защото Дел Потро моментално си върна пробива аванс след няколко непредизвикани грешки от ракетата на българина.

Аржентинецът успя и сравнително леко да затвърди пробива и да накара Григор да сервира за оставане в сета. Деветият гейм бе отличен за Димитров, но пък Дел Потро се справи със задачата си безапелационно на свой начален удар и с гейм на 0 затвори първия сет.

Втори сет 5:7

За разлика от старта на първия сет, началото на втория бе позитивно за Григор, който поведе с 1:0 след бърз гейм на 0. Дел Потро имаше повече трудности, но все пак също взе подаването си на 30.

Третият гейм се оказа доста труден за българина, който трябваше да спасява точка за пробив на съперника, но все пак се справи и запази минималния си аванс в сета.

ДелПо нямаше такива трудности за 2:2, след което отново Григор трябваше да демонстрира голяма класа, за да спаси подаването си. Петият гейм започна с две точки за аржентинеца, след което със солиден сервис българинът успя да обърне за 40:30. Негова грешка обаче доведе до изравняване. Димитров пропусна още един геймбол преди Дел Потро да стигне и до нов брейкбол. Той бе спасен със смела игра, след което хасковлията все пак успя да стигне до успеха в гейма.

ДелПо обаче затвърди впечатлението, че печели доста по-леко своите сервис геймове, изравнявайки за 3:3.

За съжаление поредният тежък гейм за Димитров доведе и до първия пробив във втория сет. Двойна грешка доведе до брейкбола при 30:40, а топка в аут от форхенд значеше 4:3 за аржентинеца.

Григор обаче нямаше намерение да предава лесно мача и с агресивна игра, подпомогната от грешки на ДелПо, успя да върне пробива веднага.

Великолепен бекхенд уинър осигури брейкбол при 30:40, който бе спасен от аржентинеца. С прецизна игра на мрежата обаче Гришо стигна до нова възможност, реализирана след топка в аут на Кулата от Тандил.

За разлика от първия сет, Димитров успя и да вземе своето подаване след пробива. За разлика от последните три гейма при свой сервис, този път българинът бе категоричен и след ас приключи гейма на 0, за да поведе с 5:4.

Дел Потро обаче не се притесни и изравни за 5:5, след което Димитров допусна нов пробив в решителния момент. Няколко непредизвикани грешки и две двойни такива, една от които на брейкбола, доведоха до негативния край за българина.

Така при 6:5 Дел Потро сервираше за спечелване на мача и с присъщото му спокойствие успя да постигне целта си при своя втори мачбол.