Григор Димитров е първият полуфиналист на турнира в Стокхолм! В труден мач с тежък съперник българинът надделя над Кевин Андерсън в три сета - 7:6(3), 5:7, 6:2!

Гришо сам се вкара в усложнения, след като бе на път да затвори двубоя в два сета, сервирайки за победата при 5:4 във втория сет. В този момент обаче Андерсън върна пробива и след още един вкара двубоя в трета част, в която обаче българинът бе категоричен.

Като цяло Димитров затвърди отличните впечатления от играта си в последните седмици като в по-големите периоди от мача надиграваше категорично своя съперник, демонстрирайки чудесни ретури и солидна игра от дъното на корта като по този начин се справяше и с мощните сервиси на южноафриканеца.

В първия сет играта вървеше гейм за гейм като Андерсън пропусна единствените точки за пробив. В крайна сметка се стигна до тайбрек, в който българинът бе перфектен и след 7:3 си осигури аванс в мача.

Втората част вървеше с предимство на Димитров, който проби за 5:4, но на прага на победата свали нивото на играта си за няколко минути. Това доведе до три поредни гейма за Андерсън и вкарването на мача в трети сет.

В него обаче Димитров категорично надигра съперника и след 6:2 и над 2 часа игра си осигури място в топ 4 на турнира, на който спечели първата си титла от АТР през 2013 година.

Негов съперник в битката за място на финала ще бъде победителят от мача между Хуан Мартин дел Потро и Иво Карлович.

Ето и подробно как се разви двубоят:

Първи сет 7:6(3)

Мачът започна очаквано с два експресни гейма за сервиращите. Григор  първи натисна съперника на негов сервис като в третия гейм поведе с 30:0, но Андерсън все пак спечели за 2:1.

Южноафриканецът също демонстрира, че може да е опасен на подаването на българина като стигна до 30:30, но не и до точка за пробив.

След нов лесен гейм за Андерсън, 48-ият в световната ранглиста постави под огромно напрежение Григор. Атакуваща игра от ретур и чести излизания на мрежата накараха Димитров да греши и в същото време да демонстрира изключителни умения, за да се измъкне от тежки ситуации. Андерсън стигна до първия брейкбол при 30:40, след което си осигури още един. Хасковлията все пак отрази опасността, а след два аса изравни за 3:3.

Последваха четири по-лесни гейма за сервиращите преди Григор да си осигури лека надежда за пробив при 0:30 в подаването на съперника. Андерсън обаче заложи на мощния си сервис и не даде повече точки на българина. Димитров обаче на свой ред отговори с гейм на 0 и така всичко трябваше да се реши с тайбрек.

А в него българинът бе просто перфектен - след агресивна игра от дъното на корта стигна до минипробив за 3:1. В същото време българинът бе безапелационен на свой сервис, а мощен ретур доведе до втори минипробив за 6:3, след което Григор затвори сета още с първия си сетбол.

Втори сет 5:7

След успешния първи сет, Григор започна много успешно и във втория, печелейки първите си два сервис гейма на 0. В същото време Андерсън стартира по-неуверено и в четвъртия гейм Димитров стигна до първите си точки за пробив в мача. Първата такава бе при 30:40, след което още на два пъти българинът се доближаваше на точка от пробива. В тези тежки моменти обаче южноафриканецът разчиташе на перфектен сервис и просто не позволи на съперника си да стигне до два гейма предимство.

Димитров взе комфортно и следващите си два сервис гейма, а при 4:3 осмият гейм донесе първия пробив в мача. В него Андерсън допусна шокиращите три поредни двойни грешки. В последствие южноафриканецът спаси две от точките за пробив, но при третата страхотни удари от форхенд на Григор не оставиха шансове на излезлия на мрежата съперник и така българинът поведе с 5:3 и с възможност да сервира за спечелване на мача.

И както до този момент в мача нямаше нито един пробив, деветият гейм на втория сет предложи втори пореден, а по този начин Андерсън си осигури оставане в мача. Всъщност Григор сам осигури още поне един гейм на съперника, след като по идентичен начин изкара три форхенда в аут и набързо профука аванса си от един пробив.

Андерсън взе и своето подаване за 5:5, след което на сервис отново бе Григор. За съжаление в този момент нивото на тениса му драстично падна, за разлика от това на съперника. След няколко непредизвикани грешки Димитров вече губеше с 0:40, а при втория брейкбол аут от воле на българина значеше нов пробив за Андерсън и възможност за него вече на свой ред да сервира за успех в сета. На гребена на вълната южноафриканецът не изпусна шанса си и след 7:5 изравни резултата в сетовете.

Трети сет 6:2

Димитров обаче не се отдаде на негативните емоции и стартира решителната част с два бързи сервис гейма като в същото време стигна до равенство в първия сервис гейм на съперника. Постепенно българинът отново поемаше контрола над случващото се на корта и след няколко прекрасни разигравания си осигури два брейкбола за 15:40 и оползотвори втория.

Затвърждаването на пробива отново не бе лека задача като Андерсън дори стигна до точка за рибрейк. Все пак този път българинът демонстрира концентрирана игра и добър сервис, които му помогнаха все пак да вземе гейма и да поведе с 4:1.

След два гейма за сервиращите, южноафриканецът бе поставен в ситуация да сервира за оставане в двубоя. 48-ият в света не издържа на напрежението, пропусна геймбол при 40:30, а Григор успя да завърши мача след топка в аут на Андерсън при първия мачбол на българина.