Григор Димитров започна по възможно най-добрия начин участието си на турнира от категория АТР 250 в Стокхолм. В двубой от втория кръг българинът се справи лесно със световния №234 Юрген Зоп - 6:3, 6:2 за малко над един час игра.

Димитров затвърди добрите впечатления от последните седмици в Азия и с концентрирана и разнообразна игра от основната линия, допълнена от няколко впечатляващи изпълнения на скъсени топки и бекхенд уинъри, успя без проблеми да си осигури място на четвъртфиналите на турнира, където негов съперник ще бъде добрият му познайник Кевин Андерсън.

Зоп влезе в двубоя със самочувствието от три поредни победи в шведската столица, докато българинът почиваше в първия кръг и тепърва трябваше да се приспособява към корта, на който спечели първата си АТР титла през 2013 година.

Това си пролича в началните минути, в които естонецът бе по-агресивният на корта. След 3:3 обаче Димитров се разигра и спечели 12 от последните 14 гейма. Един пробив бе достатъчен за успеха в първия сет, докато във втория ранен пробив за 2:1 даде нужното спокойствие. Григор отрази четири шанса за рибрейк на съперника, а в последствие проби отново неговото подаване за 5:2, след което комфортно сложи край на двубоя.

Четвъртфиналът между Димитров и Андерсън ще се играе в петък като началният му час все още не е ясен. Двубоят ще можете да гледате онлайн на GONG PLAY и по DIEMA SPORT.

Ето и подробно как се разви двубоят между Димитров и Зоп:

Първи сет 6:3

Зоп стартира двубоя с агресивен тенис и поведе 30:15 в подаването на Григор преди българинът все пак да се справи със ситуацията и да започне двубоя с гейм в своя полза.

Ефектен бекхенд по правата от страна на Гришо развълнува не особено многобройните фенове на Централния корт в Стокхолм, но Зоп взе на 30 своето подаване преди Димитров отново да се справи на свой сервис.

В четвъртия гейм Григор стигна до 40:40, но добри сервиси на Зоп му помогнаха да се измъкне в ситуацията.

Първият гейм на 0 бе в полза на Григор, а след него последва и първи гейм, в който българинът имаше точка за пробив. Зоп обаче отрази опасността и изравни за 3:3.

Това обаче бе и последният гейм за естонеца в сета. Димитров взе седмия гейм, след което достигна до нови два шанса за пробив и материализира още първия, карайки съперника да изпрати топката в аут.  На свой сервис Димитров отново бе отличен и чрез втората си възможност успя да затвори сета с 6:3.

Втори сет 6:2

Втората част стартира с по гейм за сервиращите преди Димитров да постигне втория си пробив в мача след перфектен гейм на 0. В две от разиграванията българинът отново демонстрира голяма класа на скъсените си удари и просто не остави шанс на съперника.

Хасковлията обаче трябваше да се справя с тежка задача, за да стигне до потвърждаване на пробива. Набързо Зоп си осигури три брейкбола при 0:40, които бяха отразени от Димитров, но след прекрасно контрапие естонецът си осигури нов брейкбол. И той обаче бе отразен, а след нови две точки в своя полза българската гордост вече водеше с 3:1.

Григор имаше възможност и да продължи серията си с нов пробив, след като в шестия гейм няколко нови демонстрации на матиращи къси топки му осигуриха брейкбол при 30:40. Зоп го отрази, а след още две равенства все пак взе втория си гейм в сета.

Нов безпроблемен сервис гейм на Гришо отново постави Зоп на сервис. Българинът максимално затрудняваше съперника, постоянно вкарвайки топката в корта и естонецът отново се пропука. След един неуспешен брейкбол, Димитров стигна до още един, след който вече водеше с 5:2 и бе в ситуация да сервира за спечелване на мача. 

Димитров се възползва от ситуацията и реализира още първия си мачбол, за да оформи крайния резултат 6:3, 6:2.