Великобритания спечели Купа "Дейвис", неофициално световно отборно първенство по тенис за мъже, след като се наложи с 3:1 победи срещу Белгия на финала в Гент пред 13 хиляди зрители.

Звездата на гостите и номер 2 в световната ранглиста Анди Мъри победи Давид Гофен с 6:3, 7:5, 6:3 за 2:54 часа. Мъри наниза 12 аса и направи 5 пробива в двубоя. 28-годишният британец не допусна загуба в общо 11 мача в турнира тази година, от тях осем на сингъл.

Така той се изравни с легендите Джон Макенроу (САЩ) и Матс Виландер (Швеция) като единствените трима тенисисти, спечелили 8 мача на сингъл от началото на Световната група през 1981 година. Последният пети сингъл няма да се играе.

Островитяните спечелиха трофея в надпреварата за първи път от 79 години насам. Белгия загуби втори финал за купа "Дейвис" след 1904 година, когато отново отстъпи пред Великобритания.

Великобритания спечели 10-а купа "Дейвис", но първа от 1936 година насам. Тимът е третият с най-много титли в надпреварата след САЩ (32) и Австралия (28)./БТА


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS