Григор Димитров стартира своя сезон на сингъл с инфарктен мач, който за щастие завърши с щастлив край – трисетова победа срещу Жереми Шарди с 3:6, 6:4, 7:6(8) след два спасени мачбола в решителния тайбрек на третия сет.

Двубоят определено не бе от най-добрите за българина, който все пак е оправдан с началото на сезона. Димитров обаче показа нещо друго, което демонстрира през миналата година – огромен хъс за победа и непримиримост до края на мача, независимо от тежестта на ситуацията.

В Бризбейн, където преди 2 години стигна до първия си финал на АТР турнир, Григор започна колебливо мача с Шарди, с когото до този момент имаше баланс от 1:1 победи. Французинът се възползва и след два пробива спечели първия сет с 6:3.

Втората част бе равностойна, но в нейния край Григор нанесе своя удар с пробив за 5:4, след което удържа два брейбола, за да изравни при 6:4.

В решителната трета част пробиви нямаше и така се стигна до тайбрек, в който драмата бе пълна. Димитров поведе с 4:1, но с пет поредни точки Шарди си осигури два мачбола. Те обаче бяха отразени от българина, който на свой ред пропусна няколко шанса да затвори двубоя.

Победата все пак бе факт след 10:8, а по този начин Димитров си осигури място на четвъртфиналите. Там негов съперник ще бъде Мартин Клижан, който по-рано постигна обрат с 1:6, 7:6, 7:6 над Александър Долгополов.

А ето как се разви мачът между Димитров и Шарди:

Първите няколко гейма в мача бяха доста равностойни като при 1:0 Григор пропусна и два шанса за пробив. При 2:2 обаче последва слаб сервис гейм за българина, който направи няколко непредизвикани грешки и поари пробив на своя съперник.

Последва гейм с няколко равенства, но Григор не успя да върне пробива и изостана с пасив от 2:4.

При 3:5 българинът сервираше за оставане в сета, но отново се пропука в няколко разигравания, спаси 2 сетбола, но при третия изпрати топката в мрежата и така сетът завърши в полза на Шарди.

Втората част започна с шанс за бърз пробив на Григор, неутрализиран от френския му съперник. При 3:4 пък бе ред на Шарди да стигне до брейк пойнт, при който Димитров се справи блестящо.

В следващия гейм обаче Димитров нанесе своя удар. Той набързо си осигури три шанса за пробив при 0:40, които Шарди все пак отрази. Българинът все пак достигна до нова възможности, която този път бе материализирана за 5:4.

За Гришо остана да спечели сета на свой сервис, но това се оказа тежка задача. Двойна грешка доведе до два шанса за връщане на пробив на Шарди, но в този момент се намеси силният сервис, който спаси Григор и му донесе четири поредни точки, достатъчни за спечелване на гейма.

Решителният трети сет отново започна с възможности за пробив на страната на Спортист номер 1 на България. Те обаче не бяха материализирани, а следващите такива отново бяха на страната на Димитров при 4:4. В крайна сметка обаче пробив така и нямаше и така се стигна до тайбрек, който да определи победителя.

В него Григор започна отлично и след два минипробива поведе с 4:1. Те обаче бяха набързо върнати като при 4:3 българинът направи двойна грешка. Шарди поведе с 5:4, а нов минипробив при сервис на Димитров доведе до 6:4 и два мачбола за французина. Първият бе отразен с добра игра на хасковлията, а при втория Шарди направи услуга с двойна грешка. Втора поредна двойна грешка пък доведе до мачбол за Димитров на негов сервис. И той обаче не бе реализиран, последва нова гонитба в точките, за да се стигне до 9:8, когато отново на свой сервис Гришо успя да сложи точка на мача.