Ракета номер 1 на тениса в България Григор Димитров победи 15-я в света Жил Симон в първия си мач на сингъл на турнира в Бризбейн. Българинът се наложи с 6:3, 7:6/10/ в срещата от първия кръг. Това бе първи успех на хасковлията над този съперник, след като в предишните 4 мача Димитров не бе усетил вкуса на триумфа.

Последният двубой между двамата бе през 2012-а година.

Припомняме, че Димитров започна впечатляващо и участието си на двойки, като в тандем с Кей Нишикори се справиха с австрийско-чешкия тандем Доминик Тийм/Лукаш Длоухи.

Димитров започна силно мача, като спечели първия гейм с убедителна игра. Във втория гейм французинът изравни, а в третия имаше и няколко възможности за пробив, които обаче не съумя да оползотвори заради стабилната игра на Григор. Родният талант показа хладнокръвна игра в решителните моменти и отново излезе напред – 2:1. След пробив Димитров взе и следващата част – 3:1, а положителната тенденция в играта му се затвърди, след като дръпна с 4:2.

Един от най-напрегнатите геймове бе седмият, в който Гришо стартира колебливо. Българинът изостана с 0:30, но именно в този момент показа ярък характер и успя да доведе нещата на до успешен край за себе си. Последва много оспорван гейм, взет от Симон, и след като резултатът стана 5:3 в полза на Димитров, той без особени затруднения спечели първия сет с 6:3.

Началото на втория сет не бе добро за Гришо, който допусна пробив, но след това се върна силно в мача, като отвърна с такъв. При резултат 2:2 Симон взе аванс – 3:2, но Димитров изравни бързо. Така след като играта вървеше гейм за гейм, се стигна до равенство 6:6 и мачът бе решен с тайбрек. В него играта на двамата съперници бе доста равностойна, а отличен сервис на Григор при 11:10 му донесе крайния успех.

С този победа Григор Димитров си гарантира 20 точки за световната ранглиста.

Във втория кръг Димитров ще се изправи срещу победителя от мача Виктор Троицки – Стив Джонсън.