Григор Димитров победи американеца Джак Сок с 5:7, 6:4, 6:3 в четвъртфинален двубой на турнира в Стокхолм, където Гришо защитава титлата си от миналата година.

Мачът започна с перфектен гейм на 0 за Гришо, последван от още две точки за 30:0 в подаването на Сок. Американецът най-сетне взе първо разиграване, а след ас изравни. Негова грешка доведе до шанс за пробив в полза на Григор, който обаче бе отразен от Сок, а след нови две точки той успя да спечели подаването си.

Григор продължи да бъде впечатляващ на свой начален удар, печелейки и следващите си 2 сервис гейма на нула като така направи серия от 16 поредни точки от 16 сервиса.

При 4:3 Димитров стигна до нови две възможности за пробив, които обаче Сок отрази с мощни сервиси, които му помогнаха да изравни за 4:4.

Серията на сервис за Григор стигна до 20 от 20 при 5:4, но Сок също нямаше проблеми да изравни за 5:5.

Всяка серия обаче има край, а за Гришо той дойде в много неприятен момент. Сок взе първа точка в подаването на съперника си, след което поведе с 30:15, а българинът му подари два шанса за пробив след двойна грешка. Още при първия Димитров сбърка и така много изненадващо на фона на играта до този момент, позволи на съперника си да сервира за спечелване на сета.

Сок пък не чакаше втора покана и след няколко мощни сервиса безпроблемно стигна до успеха в сета след 7:5.

След краха в първия сет, и вторият не започна добре за Григор, който трябваше да спасява два брейкбола в самото начало на сета. Той все пак се справи, стигна се до нови две равенства, но пробив нямаше. В следващия гейм пък българинът стигна до нови два шанса за пробив, които обаче отново не бяха материализирани заради отлични сервиси на Сок в правилния момент.

Последваха два гейма, в които интригата отново бе голяма, стигаше се до 40:40, но сервиращите все пак взеха своето за 2:2.

Петият гейм пък бе белязан от две феноменални изпълнения на Григор, които спокойно могат да претендират за удар на годината. След мощен ретур на Сок, Григор направи изключителен уинър с удар зад гърба, който изправи публиката на крака. А още в следващото разиграване – нов мощен ретур на Сок и уинър с удар между краката на българина. Самият американец бе впечатлен от случващото се и специално поздрави Григор. Сок обаче отговори с безпроблемен гейм за 3:3.

Григор имаше проблеми в своето подаване като Сок стигна до шанс за пробив с цената на скрит мачбол. Българинът обаче показа нерви и излезе от трудната ситуация, а при 5:4 стигна до два сетбола като още първият бе оползотворен след грешка на Сок. Така Димитров най-сетне стигна до пробив, с който спечели и сета и вкара мача в трета решителна част.

Третият сет започна трудно за Григор, който трябваше да си взема подаването от 15:40, и хасковлията го стори, за да поведе с 1:0 гейма в решителния сет. Последва размяна на подавания, за да поведе българският тенисист с 2:1. Сок успя да изравни за 2:2, но Гришо с отлична игра отново поведе с 3:2. В шестия гейм Григор поведе с 30:0, но позволи изравняване до 30:30. В крайма сметка се стигна до ново равенство 3:3.

В седмия гейм, който почти винаги се приема за решителен Григор отново имаше леки затруднения, но успя да се събере и да поведе с 4:3 като последната точка дойде от великолепен ас на българина. След грешки на Сок дойде и пробив в полза на Григор Димитров, който имаше две възможности да затвори гейма и успя да го стори при втората след двойна грешка на американеца. В следващата част Григор не остави шансове на Сок и спечели с 6:3, с което и мача. 

Това беше първа победа на Григор над Сок, а това беше и първа среща между двамата тенисисти. След успеха Димитров си осигури 90 точки за световната ранглиста, а на полуфинал ще се изправи срещу Бърнард Томич.