Отборът на Швейцария се класира за финала на Купа Дейвис за първи път от 1992 година насам, след като Роджър Федерер победи Симоне Фабио Фонини с 6-2, 6-3, 7-6(4) и донесе третата точка за своя тим.

"Кръстоносците" водеха с 2:1 след първите два дни на полуфиналния сблъсък, а днес Федерер се справи с Фонини за малко под 2 часа и изпрати Швейцария на финал.

По този начин страната може да спечели за първи път в историята си Купа Дейвис, а Федерер да стигне до един от малкото трофеи, които липсват в богатата му колекция.

В зала "Палекспо" в Женева 33-годишният тенисист бе изключително стабилен днес и не допусна нито един пробив, като от своя страна проби противника си 3 пъти. Фонини успя да стигне до тайбрек в третата част, но там опитът на Федерер си каза думата и той затвори мача.

На финала на надпреварата, който ще се проведе между 21 и 23 ноември, Швейцария ще се изправи срещу Франция, като французите ще имат предимството да бъдат домакини и да изберат на каква настилка ще се играе. /БГНЕС