Доскоро абсурдната възможност за раздяла между екипа Тони Надал - Рафа Надал вече започва да се прокрадва все по-сериозно. Индикация за това този път даде самият треньор на бившия номер едно в тениса. 

Според Чичо Тони, ако племенникът му не подобри представянето си в началото на следващата година, ще трябва да се замисли за ангажирането на нов треньор. Такива думи досега не бяха излизали от устата му. 

"Мисля, че трябва да попитате самия Рафа за това, дали му трябва нов треньор. Но ние с него сме си една група и аз ще съм завинаги негов треньор, негов ментор. Заедно сме, откакто е тригодишен и винаги нещата са вървели страхотно за нас."

"Истината е, че тази година представянето му тръгна леко надолу. Вярвам, че той ще се върне на върха. Може би, ако в началото на другата година нещата не потръгнат, ще трябва да си намери нов треньор, някое голямо име", сподели Тони Надал. 

През тази година племенникът му за първи път от 2005 г. не спечели турнир от Големия шлем, а представянето му на любимите клей-кортове беше под всякаква критика и затова се заговори за сериозна криза в играта му.