Адвокатът, представляващ Мария Шарапова, Джон Хагърти, обяви, че клиентът му е отказал опцията с отваряне на Б пробата на допинг теста, направен й по време на Australian Open.

Шарапова призна на пресконференция в понеделник, че е приемала забраненото лекарство Милдронат, влязло в списъка на Световната Антидопингова агенция от 1 януари 2016.

"Тя иска да е много пряма и да придвижи бързо нещата, затова ми разреши и ме инструктира да откажа тестването на Б пробата," заяви Хагърти. "Тя призна, че е взимала лекарството Милдронат, под друго наименование, Мелдониум, и то е в забранената листа. Затова тя признава, че е дала положителна допинг проба. Сега минаваме през процеса на ITF, с които ще дискутираме защо сме убедени, че санкцията, която трябва да се наложи трябва да е минимална, или изобщо да не се налага. Причина за това са фактите, защо го е взимала, колко дълго го е приемала и медицинските причини за това."

Президентът на Женската Тенис Асоциация Стив Саймън отбеляза, че е много натъжен от новината. "Мария е лидер и винаги съм знаел, че има невероятно достойнство," заяви той. "Въпреки това, както самата Мария призна, е отговорност на всеки състезател да знае какво слага в тялото си, и да знае дали е позволено или не."