Най-добрата българска тенисистка Цветана Пиронкова се класира за втория кръг на силния турнир на твърди кортове в китайската столица Пекин с награден фонд 5,4 милиона долара. Квалификантката Пиронкова победи участващата с "уайлд кард" шампионка от 2005 година Мария Кириленко (Русия) с 6:4, 6:1 за 76 минути.

С успеха 27-годишната пловдивчанка си осигури 95 точки и 25100 долара, а във втория кръг ще срещне победителката от мача между водачката в схемата Серена Уилямс (САЩ) и друга квалификантка Силвия Солер Еспиноса (Испания).

Пиронкова, 51-а в света в момента, стартира отлично и поведе с 3:0. Последва силна серия на бившата номер 10 в класацията на УТА, която обърна до 4:3 с пробив аванс.

27-годишната Кириленко, която падна до 134-о място в световната ранглиста, след като претърпя операция на коляното и пропусна първите три месеца от сезона, обаче, отново показа, че е далеч от най-добрите си дни.

В същото време българката направи серия от нови три гейма, за да измъкне първия сет. Рускинята проби на старта на втората част, но след това Пиронкова взе шест поредни гейма, за да триумфира. С успеха тя си гарантира завръщане в топ 50 на световната ранглиста./БТА