Международната федерация по тенис (ITF) обмисля увеличаване на наградния фонд на турнирите от сериите "Фючърс", съобщи директорът на централата Крис Дент.

Дент заяви, че се планира добавяне от 10 хиляди долара към настоящия награден фонд на най-малките състезания от 10 и 15 хиляди долара от сезон 2016 година. Идеята е допълнителните пари да подпомагат финансово играчите за пътуванията и допълнителни разходи при участия в тези надпревари.

Турнирите от сериите "Фючърс" дават шанс на по-младите тенисисти и на състезателите с по-задно класиране да трупат точки и игрова практика и да прогресират в световната ранглиста. Планът трябва да бъде одобрен от Борда на ITF, но според Дент, това е формалност.

"Имаме консенсус по въпроса. Ще увеличим парите и ще задължим организаторите да поемат разходите за храна и настаняване. Искаме също така да разширим географията на тези по-малки турнири. Сега повечето от тях са в Европа, на плановете ни са да се увеличи броя им в Латинска Америка, Азия и Африка", коментира той.

В турнирите "Фючърс" годишно участват общо около 20 хиляди тенисисти, 14 хиляди мъже и 6 хиляди жени./БТА