В края на миналата седмица Петя Аршинкова спечели бронзов медал от Европейското лично първенство по тенис до 16 години в Москва. Тя е родена на 26.04.1998 г. в град Пловдив. Започва да тренира тенис на 7 години в ТК "Локомотив" . Неин личен треньор е Дора Рангелова.За физическата подготовка на Аршинкова се грижи Димитър Гушев.

Ето какво разказа тя след отличното си представяне в Русия пред пресслужбата на федерацията по тенис.

- Петя, честит бронзов медал от Европейско първенство до 16 години!

- Благодаря! Бих искала да благодаря и на БФТ за предоставената възможност да участвам на шампионата в Москва. За мен това беше първо участие на Европейско лично първенство и бях много амбицирана да се представя възможно най-добре.

- На полуфинала затрудни максимално бъдещата шампионка Щолар. Можеше ли да стигнеш и до мача за титлата?

- Мисля, че можех. Имах своите шансове, но тя е доста по-опитна от мен. Във важните моменти унгарката успяваше да си вземе своето. Освен това сервираше много стабилно през цялото време. Като цяло се получи доста добър и оспорван мач на високо ниво.

- Направи впечатление, че в Москва записа 3 победи с по 6:0, 6:0, с което не може да не си респектирала съперничките си? Срещу кого ти беше най-лесно в турнира?

- Да, тези победи определено ти дават самочувствие и увереност. Това са мачове, в които ти се получава всичко и ти налагаш своя стил на игра. Такива бяха мачовете ми с представителката на Андора Картаня в първия кръг и срещу португалката Суалехе в третия.

След победата ми над третата поставена рускиня Анна Калинска (3:6, 6:3, 6:3), следващата съперничка ми се стори доста по-лесен противник. Когато си в такава голяма схема за 128 състезатели , трябва да изиграеш повече мачове от обикновено, за да стигнеш даден етап. Постоянството е много важно в такива турнири.Тук нямаш почивен ден и трябва всеки ден да си готов на 100 % за нов мач.

- Правиш отличен сезон. Това ли е най-силната ти година в тениса?

- Да, мисля че е така. Станах два пъти държавна шампионка, за втора поредна година бях поканена в Отбора на Европа на ITF. При жените също показах добри игри и успях да спечеля първата си точка за световната ранглиста на WTA. И разбира се: медала за България в Москва.

Тук е мястото да благодаря на моя личен треньор Дора Рангелова и на човека, който се грижи за физическата ми подготовка Димитър Гушев за търпението и вярата им в мен и в моите възможности. Също така искам да благодаря на семейството ми за подкрепата.

- Предстои ти участие в Европейското отборно първенство в Куртя де Арджеш от 30 юли. Какви са шансовете на състава на България в състав Петя Аршинкова, Зиновия Ванева и Елизабет Данаилова?

- Като цяло шансове винаги има. Въпреки , че сме в много силна група с отбори като Русия, Германия, Словакия и др., мисля ,че ако всяка една от нас даде всичко от себе си, можем да се класираме. Особено важни в тези отборни първенства са мачовете на двойки, които много често се оказват решаващи за изхода на двубоя. Трябва да имаме стабилна двойка ,за да се класираме за финалите.

- Какво ти предстои след това?

- Програмата ми включва участие в международните турнири за жени в България. Занапред смятаме да участвам предимно на такива турнири. Мисля,че вече натрупах известен опит и мога да се противопоставям успешно на жените.

- Защо реши да тренираш тенис?

- Запалих се по тениса покрай по-голямата ми сестра. Като малка аз и майка ми я водихме на тренировки и на мен много ми харесваше. Нямах търпение да започна да играя и аз самата.

- Какви цели си си поставила в спорта и за какво мечтаеш?

- Като всеки професионален спортист имам цели, които се опитвам да постигам. Искам да се развивам постоянно. Да подобрявам играта си с всеки изминал ден и да бъда постоянна в изявите си. Мечтата ми е да спечеля турнир от Големия шлем . За мен винаги играта е била по-важна от позицията ми в ранглистата.

- Как върви училището и какво обичаш да правиш в свободното си време?

- От 6-ти клас съм на самостоятелна форма на обучение,но никога не съм пренебрегвала учението. Родителите ми държат много на това, както и аз самата. През свободното време, което ми остава, а то не е никак много, обичам просто да си почивам, да гледам филми, да слушам музика,да излизам с приятели като всеки тийнейджър.