Голям скандал се развихря в света на тениса едновременно с началото на Откритото първенство на Австралия.

Британското издание BBC разкри, че играчи от елита на световния тенис, сред които и победители от турнири от Големия шлем, са заподозрени в участие в договорени мачове за изминалите 10 години.

Изданието се позовава на информация от резултатите в разследване, стартирало през 2007 година на Асоциацията на професионалните тенисисти (ATP).

През последното десетилетие за 16 състезатели, които са влизали в Топ 50, са били получавани сигнали за договорени срещи.

От BBC информират, че разполагат с документи, които доказват за подобни действия, като са били спечелени стотици хиляди паунда при залози на мачове, които се предполага, че са били предварително договорени. Според разследващите, три от тези срещи да се състояли по време на Уимбълдън.

Още през 2008 година в резултат на тайното разследване са били назовани 28 тенисисти, съпричастни към това деяние, но те не били проследени по-нататък и не са били взети никакви мерки.

Разследващите са забелязали едно ядро от състезатели от около 10 души, които са били в основата на проблема, тъй като имената им по-често попадали в полезрението им.

През изминалата 2015 година в европейската организация Sports Security, която се занимава с изследване на залози в букмейкърски къщи, са се появили 50 съмнителни мача.

За да бъде още по-скандално разкритието на BBC, осем тенисисти, които са сред заподозрените, ще вземат участие в Откритото първенство на Австралия. Докато вината им не бъде доказана обаче имената им няма да бъдат съобщени от изданието.