Националната вицешампионка Петя Аршинкова се класира за четвъртфиналите на международния турнир по тенис на червени кортове в Созопол с награден фонд 10 хиляди долара.

Поставената под номер 7 Аршинкова се наложи над участващата с "уайлд кард" своя сънародничка Гергана Топалова с 4:6, 6:3, 6:2 след малко повече от два часа игра.

15-годишната Топалова навакса ранен пробив пасив и стигна до обрат в първия сет, но във втората част тя пропиля пробив аванс за 3:2, след което загуби следващите девет гейма, което се оказа решаващо.

Аршинкова ще срещне втората в схемата Деспина Папамихаил (Гърция) за място на полуфиналите.

Папамихаил се наложи над българката Елена Тренчева с 6:1, 6:1 за час на корта. 

14-годишната Тренчева, която се включи с "уайлд кард", направи добър дебют в основната схема на турнирите на ITF, след като на старта елиминира Кристина Милетич (Сърбия) в два сета.

Всички останали българки също отпаднаха.

В мача между квалификантките 14-годишната туркиня Илай Йорук се наложи над 15-годишната Розалина Юсева със 7:5, 6:2, като първият сет продължи почти час и половина.

Шестата в схемата Ани Вангелова претърпя поражение от състезаващата се за Белгия Михаела Боев с 4:6, 2:6, а 16-годишната Зиновия Ванева падна от номер 8 Луиза Мари Хубер (Германия) с 2:6, 4:6.

В схемата на двойки Габриела Михайлова и Гергана Топалова загубиха на полуфиналите от водачките Катержина Крамперова (Чехия) и Ангелина Журавльова (Русия) с 1:6, 1:6.