Цвети Пиронкова смаза един от най-големите си кошмари в последните години и се класира на осминафинал на Ролан Гарос. Нашето момиче съсипа за по-малко от час 19-та в схемата на втория за годината турнир от Големия шлем Слоун Стивънс. 

Само за 52 минути пловдивчанката буквално разкова американката и я прати обратно вкъщи след 6:2, 6:1. Така тя за първи път е сред 16-те най-добри в Париж и там ще се бори срещу втората поставена Агниешка Радванска. 

Пиронкова беше безкомпромисна и безгрешна в този мач. Единствените ѝ колебания дойдоха само в началото на мача. Тогава тя допусна ранен пробив, който Стивънс затвърди, за да поведе с 2:0 в първия сет. 

Но след това Цвети беше като ураган на корта. Тя записа шест последователни гейма, в които даде само три точки на американката, за да затвори частта при 6:2. Американката сякаш просто не можеше да повярва какво ѝ се случва, защото нашето момиче просто не грешеше. 

Великолепната ѝ игра продължи и след това. Стивънс взе само първото си подаване в тази част и после пак беше пометена от Пиронкова. Цвети записа пет поредни гейма и след два пробива в крайна сметка записа убедителната си победа над неудобната американка. 

Този успех е един от най-сладките за нея, тъй като досега нашето момиче имаше само загуби от американката, а именно тя я спря на този етап на Ролан Гарос миналата година. Е, сега българката си върна тъпкано и ще спори с една от фаворитките за място в Топ 8. Но ако продължава да играе така, тази която трябва да се притеснява, е Радванска. 

За вас този мач следихме и гейм по гейм:

Първи сет: 

0:1 - Мачът започва неособено добре за Цвети. Първият сервис на нашето момиче не влезе в употреба и това позволи на опонентката ѝ да стигне до два брейкбола, като спечели още първия на втори сервис на българката. 

0:2 - Слоун Стивънс затвърждава пробива си. Тя не сбърка нито един първи сервис и въпреки това Цвети ѝ взе две точки. Но това се оказа крайно недостатъчно, за да изравни резултата в геймовете. 

1:2 - Първи гейм в полза на българката. Цвети беше безкомпромисна при подаването си и след няколко много солидни разигравания, спечели частта на нула. 

2:2 - Браво на Цвети! Нашето момиче върна пробива, след като проби американката на нула. Пиронкова беше много силна при отиграванията от основната линия и това беше в основата на успеха ѝ в този гейм. 

3:2 - Пълен обрат за нашето момиче. Цвети записа 12-а поредна точка и направо отказа Стивънс в трети пореден гейм. Ударите на американката летят или далеч в аут, или в мрежата, а Пиронкова е безкомпромисна. 

4:2 - Невероятната серия на нашето момиче продължава. Тя вече има серия от 16 поредни точки, с което поведе с пробив на Слоун Стивън след победа на нула в шестия гейм при подаване на американката. 

5:2 - Пети пореден гейм за Пиронкова. Серията ѝ от поредни точки спря на 18 след двойна грешка. Но нашето момиче не се отказа и продължи максимално да затруднява опонентката си и в крайна сметка затвори гейма на 30, записвайки пети пореден на сметката си. 

6:2 - Браво на Цвети! Тя записа първия сет на сметката си след шест поредни гейма. Пловдивчанката реализира още първия си сетбол и просто отказа Стивънс след мощната си игра от основната линия. 

Втори сет: 

1:0 - Пиронкова е под пара. Слоун Стивънс просто няма отговор на мощната ѝ игра. Затова българската тенисистка записа още един гейм на сметката си на нула. 

1:1 - Слоун Стивънс най-после сложи точка на серията на Пиронкова. И пак след много пот. Американката мина през едно равенство, но все пак взе частта и изравни за 1:1. 

2:1 - Пиронкова повежда с 2:1. Тя удържа подаването си, като този път срещна доста повече съпротива от Стивънс. Но с уверена игра и с дълбока къса топка в края, тя затвори и третия гейм на сметката си. 

3:1 - Пробив за Пиронкова след уникална отбрана от нейна страна. При първия си брейкбол в този сет, тя беше принудена да се отбранява след страхотните бомбени удари на Стивънс и го направи страхотно, за да принуди американката да прати топката в аут в решителния момент. 

4:1 - Какво прави Пиронкова по корта в Париж! Нашето момиче е просто без грешка, а Слоун Стивънс трябва да прави гениални удари, за да спечели точка. Но това ѝ се случи само веднъж в този гейм и Цвети дръпна сериозно в резултата. 

5:1 - Пиронкова се доближава максимално до победата в мача. Тя стигна до втори пробив за четвъртия си пореден гейм на сметката. Цвети изпусна два брейкбола, в същото време спаси и две възможности на Стивънс да спечели гейма и в крайна сметка поведе с 5:1 при третия си брейкбол, при който американката прати топката в аут. 

6:1 - Пиронкова прегази Стивънс! Тя получи три мачбола и реализира още първия с бомбен сервис! Нашето момиче е на осминафинал с Агниешка Радванска.