Марин Чилич, който игра с травма срещу Новак Джокович и спечели само три гейма в трите сета от полуфинала на US Open, е бил наясно, че не може да окаже ефективна съпротива на фаворита. Джокович победи Чилич в три сета и се класира за финала.

"Очевидно е, че не бях готов за игра на 100%. Дори и в мача с Цонга в 1/4-финалите не се чувствах добре. Боли ме кракът, заради което имах някои проблеми с движението. Преди да изляза на корта срещу Новак имах някои съмнения струва ли си да играя, но реших да не се отказвам, тъй като това е полуфинал на турнир от Големия шлем и рискувах. В нито един друг случай не бих излязъл на корта, но това е US Open. Освен че имах проблеми с крака, правих грешки в ситуации, в които трябваше да играя точно. Просто още преди мача бях настроен за поражение, затова и резултатът е толкова разгромен", обясни Марин Чилич.

Новак Джокович не скри, че е бил запознат с проблемите на съперника си.

"Чудесно е, че мога да играя уверено на такъв етап от турнира, дори и да знаех, че Марин има здравословни проблеми. Не позволих този факт да ме разконцентрира. Стараех се да се съсредоточа в играта си, да действам на високи скорости, да го карам да тича и да отиграва максимално количество топки. Проведох много добър мач и получих доза увереност преди финала", каза Джокович.