Големият финал в мъжкия турнир на US Open е факт - първите двама в световната ранглиста Новак Джокович и Роджър Федерер ще се изправят един срещу друг, след като постигнаха експресни победи в полуфиналните си двубои съответно срещу Марин Чилич и Стан Вавринка.

Сърбинът и швейцарецът категорично демонстрираха превъзходството си и се нуждаеха от по само 3 сета, за да си осигурят участие в мача за трофея.

Първо това направи Джокович, който се разправи впечатляващо с миналогодишния шампион Чилич – 6:0, 6:1, 6:2. Само след 25 минути игра сърбинът имаше сет аванс след 6:0. Чилич взе първия си гейм в мача при 1:1 във втория сет, но до неговия край не успя да се разпише отново. След два пробива и 6:1 Ноле се доближи на сет от победата.

Третата част също бе лесна за световния №1, който проби още за 1:0 и го затвърди за 2:0. Чилич все пак се върна в играта с брейк за 2:2. Това обаче мотивира допълнително Джокович, който с нови два пробива затвори мача с 6:2 и допуснати общо едва 3 гейма в целия мач.

Задачата на Федерер поне на хартия бе по-сложна, но Маестрото се справи със своя сънародник Вавринка със завидна лекота – 6:4, 6:3, 6:1 за едва час и 34 минути.

Първият сет бе най-оспорваният в мача като в него Федерер спаси четири точки за пробив, а на свой ред се възползва от единствения си такъв шанс при 2:1, с което си осигури успех с 6:4.

Във втората част Федерер създаваше сериозни проблеми при сервиса на своя сънародник, който все пак удържаше резултата до 3:3. Два победни пробива обаче значеха 6:3 и втори сет на сметката на ФедЕкс.

В третата част Вавринка сякаш вече бе предал мача и допускаше куп грешки, от които опитният Федерер се възползваше и след 6:1 си осигури място на финала за първи път от 2009 насам.