6-ят поставен в схемата Анди Мъри се класира за финала на Аустрелиън Оупън, след като победи чеха Томаш Бердих след 6:7(6), 6:0, 6:3, 7:5 в първия полуфинал от мъжката схема.

Британецът се представи стабилно и след оспорван първи сет, не остави никакви шансове на своя съперник, който победи в три сета Надал в миналия кръг. 

Бердих започна по-силно двубоя и проби за 5:3, но след това не успя да затвори сета на собствен сервис. Тайбрекът бе равностоен, но в крайна сметка 7-ят поставен го взе на 6 точки.

От там нататък Мъри демонстрира изключително високо ниво на тенис и напълно отчая противника си. 

Шотландецът взе втория сет на 0 за половин час, а следващия на 3, за да поведе в резултата. 

Бердих успя да се стабилизира в 4-та част, като резултатът вървеше на сервис, преди чехът да се пропука при 5:5 и да допусне пробив. Мъри реализира с ас още първия си мачбол и по този начин се класира на 4-ия си финал в Мелбърн и 8-ми в турнир от Големия шлем.

"Бях разочарован, че загубих първия сет, защото имаш шансове в него. В началото на втория заиграх много по-агресивно. Промяната на тактиката ми ми помогна да му се противопоставя по-добре. Опитвах се да взимам рано топката и да го карам да тича. Така започнах да контролирам мача", коментира Мъри след двубоя.

В търсене на първата си титла в "Мелбърн Парк" британецът ще се изправи срещу победителя от другия полуфинал между номер 1 в света Новак Джокович (Сърбия) и защитаващия титлата си Стан Вавринка (Швейцария).