Със спускания на легендите в ските - Щефан Еберхартер, Марк Жирардели и Петър Попангелов след обяд днес бе открит ски сезонът в Банско.

Световният и олимпийски шампион Еберхартер, 5-кратният носител на Световната купа Жирардели и най-добрият български скиор - Петър Попангелов се спуснаха като първи в своите тимове по писта "Алберто Томба". Спусканията им бяха в състезанието: "Влез в отбора на шампиона".

В него участваха общо 75 състезатели, записали се за участие. Отборите бяха три, чийто капитани бяха Попангелов, Жирардели и Еберхартер. Самите те се спуснаха първи, давайки пример на "съотборниците" си, сред които както състезатели, така и любители - мъже и жени. Най-добро бе времето на Еберхартер, чийто екип спечели състезанието. Заради което при награждаването състезателите му по български обичай го вдигнаха на ръце. Второ време даде Жирардели, въпреки че на една от вратите аха да падне, но като майстор овладя ските. "Трудно трасе, като на Световна купа", пошегува се след финала почетният гражданин на Банско, от два дни и съветник на министър Ангелкова. Самият Попангелов даде трето време с пестеливия си стил на каране. След като състезателите от трите отбора се спуснаха, дойде кулминацията на всяко откриване на ски-сезона. Легендите се спуснаха заедно с децата от ски-училището на "Юлен", концесионер на ски-зона Банско. С транспарант: "Банско-най-добрият ски-курорт в България".

След което заря от фойерверки разсече синьото небе над Бъндеришка поляна. На пресконференцията банскалии, къде дискретно - къде директно поискаха от министъра на спорта Красен Кралев втори кабинков лифт, за който миналата година протестираха и блокираха на няколко пъти пътя към Банско.

По традиция от последните години сезонът в Банско се открива с гостуването на звезди на ските от световна величина. Тази година това бе Щефан Еберхартер. Той толкова хареса курорта, че непрекъснато си правеше селфита с телефона. Времето също бе прекрасно, слънчево и тихо. Работният ден попречи на още стотици любители на ските да карат по пистите на Шилигарника, Бъндеришка поляна и Платото.

Освен "Влез в отбора на шампиона", към 13.30 часа стартира и втората игра "Търсачи на съкровища".

Програмата по откриването на сезона в Банско продължава довечера на площада в курортния град. В нея участват пътуващият кулинарен театър на Ути Бъчваров, фолклорни състави, артистично огнено шоу, музикален спектакъл на Калин Вельов и Нина Николина. След официалното откриване на сезона от 18 часа, кулминацията е заря, която ще озари небето над Банско. /БГНЕС