Японският град Саппоро обяви плановете си да се кандидатира за домакин на Зимните олимпийски игри през 2026-а година, като до дни ще бъдат представени и документите за това. Саппоро е първият японски град, който е бил домакин на Зимни игри и това е било през 1972-а година. Градската управа е направила допитване до обществеността, на което е било казано, че организирането и провеждането на Олимпийските игри ще струват около 404,5 милиарда йени (3,44 милиарда долара).

"Да бъде домакин на Олимпийски игри е нов етап в развитието на Саппоро и нов етап в изграждането на бъдещето на цяло Хоккайдо, коментира кметът на града Фумио Уеда пред агенция Киодо.

"Атмосферата, която ни накара да пристъпим към това решение, е инспирирана от нашите граждани“, коментира още градоначалникът.

Допитването до гражданите беше направено миналия месец и то показа, че 66,7 процента от населението подкрепя или пък е съгласно да се инвестират средства в домакинството на Олимпийските игри след 12 години.

Японският олимпийски комитет ще излезе с официално становище по този въпрос чак през 2016-а година, а кандидатурите могат да бъдат внасяни до 2019-а, когато ще се реши и на кого да бъде дадена тази Олимпиада.

Град Пьончан в Република Корея ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри през 2018-а година, а Токио ще приеме Летните игри през 2020-а.

Казахстансктият град Алмати и китайската столица Пекин са единствените кандидати за момента за домакинство на Зимната олимпиада през 2022-а година.

За тези Игри имаше и четири европейски кандидатури, които обаче отпаднаха една по една заради липса на яснота по финансирането.

Веднага след това президентът на МОК Томас Бах заяви, че ще се опита да направи кандидатстването за в бъдеще по-лесно, по-евтино и по-атрактивно./БТА