Питсбърг е само на победа от шампионската титла в НХЛ, след като поведе с 3-1 победи при успех с 3:1 като гост над Сан Хосе. Евгений Малкин нямаше точка в първите три срещи от финалната серия, но днес се развихри с гол и асистенция. Общо мачовете му в сухата серия бяха 6 като се добави и последните три от полуфинала. Вратарят Мат Мъри спаси 23 удара към вратата си за победата на тима. 

Преди мача рокбандата Металика изпълни химна на САЩ с идеята да надъха домакините, на които повечето от музикантите са почитатели. А и самите Акули излизат на леда винаги под звуците на Seek and Destroy. А китарите на Джеймс Хетфилд и Кърк Хамет, на които те свиреха, ще бъдат продадени на търг с благотворителна цел. 

Но и тази подкрепа не помогна на домакините, които още в 7:36 минута изоставаха с 0:1 благодарение на попадението на Йън Коул, който засече подаване на Фил Кесъл. В 23-ата минута обаче при числено превъзходство Евгений Малкин удвои преднината на Пингвините, а този гол се оказа и победен. 

В началото на третата част Шаркс успяха да върнат едно попадение чрез Малкер Карлсон. След гола домакините наложиха здрав натиск, който обаче не се увенча с успех, въпреки че веднъж дори извадиха и вратаря си, но по-малко от две минути преди края на първата част Ерик Фер оформи крайното 3:1. Сега Питсбърг имат доста по-лесна задача- приемат петата среща на своята площадка и имат всички шансове да вдигнат купата пред феновете си. 

Традицията също е в полза на Питсбърг, тъй като досега не е имало отбор, който да спечели трофея след дефицит от 1-3 победи на финала. Последно това са направили Торонто през 1942-а година, когато обръщат Детройт. /БТА