Финландката Кайса Мекерейнен поведе категорично в генералното класиране на световната купа по биатлон за жени, след като спечели масовия старт на 12.5 километра в словенския курорт Поклюка, а нейната основна конкурентка Дария Домрачова отпадна.

Мекерейнен допусна две грешки в стрелбата, но Домрачова не успя да се възползва от проблемите на финландката, след като падна тежко секунди по-рано и получи повреда в пушката. Състезателката от Беларус, която победи в преследването на 10 километра в събота, все пак стигна до втората стрелба, но четирите сгрешени мишени я отказаха и тя се оттегли.

Така Мекерейнен остана без конкуренция и спечели с време 34:18.8 минути. Трета в състезанието, при пасив от 7.6 секунди, остана французойката Ане Бескон, а с допълнителни 8.2 секунди назад финишира Надежда Скардино от Беларус. Освен че Мекерейнен увеличи аванса си на върха в класирането срещу Домрачова до 119 точки, лошите новини за състезателката от Беларус не свършиха. Тя беше изместена от второто място от Валя Семеренко, която завърши на пета позиция в масовия старт в Поклюка./БТА