България за първи път в историята ще бъде домакин на четири старта от Европейската купа по ски-алпийски дисциплини в рамките на един спортно-състезателен сезон.

Пампорово ще организира два слалома при жените на 9 и 10 февруари 2016 година, а веднага след това на 12 и 13 февруари ще се проведат и два гигантски слалома също при дамите в Боровец.

"Започва пореден сезон в зимните спортове. За огромно съжаление ние загубихме един много отдаден на ските човек и голям работохолик. Това е едно истинско нещастие", коментира президентът на БФСки Цеко Минев, визирайки смъртта на главния треньор на националния отбор Драго Грубелник, който почина след пътно-транспортен инцидент в Австрия на 17 ноември.

При катастрофата пострадаха и помощник-треньорът Димитър Христов и националът Алберт Попов, но двамата ще се възстановят от травмите си.

Алберт Попов подновява тренировки през януари

"Иначе в България през февруари предстои едно уникално събитие. Четири старта от Европейската купа не е имало никога. Домакини ще бъдат два от водещите ни курорти Пампорово и Боровец. Подготовката върви по план. Вече минаха и първите инспекции и от ФИС са много доволни", каза още Минев.

Министърът на спорта Красен Кралев е на мнение, че тези четири състезания са огромно признание и ще донесат голяма полза на България като дестинация за зимен туризъм.

"Гласуваното доверие е огромно признание за БФСки и за България като организатор на големи състезания. Това ще ни даде възможност да покажем отличните ни курорти и природа. Ползата ще бъде не само за ски спорта, но и за туризма, защото това ще бъде и сериозна реклама за България", каза Кралев.

"БФСки вече внесе проект, който специална комисия от Министерството на спорта ще разгледа. До 10 декември ще стане ясно какво ще бъде финансирането за тези четири стара от страна на държавата", каза още Кралев.

БФСки ще продължи и проекта "Научи се да караш ски", който е подкрепен от ММС и от ски-центровете в страната. Целта е около 4000 деца да бъдат обучени. Федерацията ще заложи и на голям брой състезания на възрастта преди картотекиране от 6-12 години.


Свали си приложението на Gong.bg – за ANDROID – за iOS