Всички допинг проби на руските спортисти от зимните олимпийски игри в Сочи 2014 са отрицателни. Това заяви в интервю за телевизия "Русия-24" президентът на руския олимпийски комитет Александър Жуков.

"Всички руски спортисти, както и медалистите от олимпийските игри, задължително преминават допинг контрол. Що се отнася до Сочи имаше мнения, след като в леката атлетика има много положителни пробив, то такова може да е и положението в Сочи. Затова имаше съмнение върху резултатите от зимната олимпиада. Президентът на МОК Томас Бах обаче каза, че всички спортисти са били проверени и пробите са отрицателни", добави Жуков.

Руският олимпийски комитет и Международният олимпийски комитет са подписали меморандум за "чисти" от допинг спортисти за олимпийските игри в Рио де Жанейро 2016.

"По въпроса за "чист" спорт ние активно си сътрудничим с Международния олимпийски комитет и нееднократно сме го обсъждали с Томас Бах. Дори подписахме меморандум с МОК, според който всеки уличен в употреба на допинг спортист е длъжен да бъде наказан", добави Жуков./БТА