Спортната гимнастика донесе най-големия успех за България в първия състезателен ден от младежките олимпийски игри в Нанджин, съобщава официалният сайт на БОК.

Инфарктна надпревара в многобоя прати Владимир Тушев на финал с 18-и резултат (76.675) - последното място, което дава право на участие в разпределящото медалите състезание. 

Въпреки не толкова убедителното представяне на успоредка и висилка, Тушев компенсира със страхотно изпълнение на традиционно силните за него халки и влезе във финала, който е насрочен за вторник.

На халки с 13.950 Владо отстъпи само на китаеца Ма Юе, който има 14.250. Ето и другите резултати на българина: земя 24-ти с 12.850, кон с гривни 19-и с 12.600, успоредка 18 с 12.675, висилка 33 с 11.300.

Бадминтонът също донесе повод за радост в българския лагер днес. Мария Мицова надигра категорично естонката Кристин Кууба в първа среща от Група Е на турнира при девойките по единично. Безапелационно победа с 21:11 и 21:15. 

При момчетата Виктор Шишков започна добре срещу австриеца Волфгант Гнед, навакса изоставането си от един гейм и изравни след 21:17. В решителната част обаче Шишков допусна поражение на 7 точки и загуби първия си мач от Група G.

В турнира по стрелба Лидия Ненчева завърши на 15-о място в дисциплината 10 м. пистолет. Пловдивчанката започна трудно състезанието, впоследствие успя да стабилизира мерника си, но няколко изстрела на милиметри от центъра я разколебаха психически и като това се отрази на стрелбата й в последния 4-и рунд. Ненчева събра 362 точки и остана на 10 от първата осмица. Шампионска титла бе за полякинята Агата Новак, сребро за Русия и Маргарите Ломова, бронзов медал за корейката Ким.

Националната рекордьорка на България Георгия Кадоглу не успя да преодолее сериите на 50 метра бруст и 200 метра съчетано в плувния комплекс в Олимпийския спортен център "Нанджин". 

Кадоглу завърши на трето място в кратката дистанция, на 1.07 сек от победителката Дана Колидзея от Латвия. На 200 метра съчетано плуване, младата ни надежда остана шеста с изоставане от 5.16 сек от Мегън Смол, САЩ. Представителят ни при момчетата Данаил Славчев се нареди 5-и в серията си на 100 метра гръб и отпадна.

Стоян Тарапанов в категория до 66 кг на турнира по джудо също претърпя неуспех. 18-годишният състезател загуби от узбекистанеца Сухроб Турсунов с Ипон за само 31 секунди. Тарапанов напусна надпреварата след много по-равностоен сблъсък в репешажите с арменеца Харутюн Дермишян.

На гребния канал Десислава Георгиева завърши 4-а в серията си на скиф, като изостана на 7 секунди и 93 стотни от победителката Соната Петрикайте от Литва. Утре Георгиева ще гребе в репешажите.