Старши треньорът на националния отбор по вдигане на тежести Иван Иванов разкри, че на предстоящото Световно първенство нашите щангисти ще се фокусират върху печеленето на олимпийски квоти за Игрите в Рио през 2016 година за сметка на медалите и рекордите.

"Това първенство е квалификация за Олимпийските игри и затова ще пипаме внимателно. Няма да рискуваме, защото не трябва да допускаме нули. Ако и шестте наши момчета не допуснат нули, можем да мислим за пет квоти. При жените е малко по-проблематично, но и при тях няма да рискуваме с големи тежести, особено на първи опит. Очаквам две квоти при тях. Това са реалистичните цели - общо 7 квоти за Рио", обяви наставникът на щангистите.

Добрата новина е, че федерацията е намерила средства за лагер и принудителната лятна почивка няма да се състои. Иван Иванов сподели, че на въпросния лагер ще бъдат и много млади състезатели, които да се подготвят добре за предстоящото Европейско първенство до 23 години. Световното за мъже и жени и Европейското за младежи ще се проведат почти едно след друго и затова всички ще тренират заедно.

"Имаме достатъчно време да се подготвим. Засега резултатите са добри. Ако момчетата и момичетата подобрят постиженията си с по 10 кг мисля, че няма да имаме проблеми да се класираме шести в Европа, от което пък зависят парите за федерацията", коментира Иван Иванов.

Световното първенство за мъже и жени ще се проведе в столицата на Казахстан Алмати от 4 до 16 ноември и на него България ще се представи с шестима мъже и четири жени. Европейското за юноши и девойки до 23 години пък е от 23 до 29 ноември в Лимасол, Кипър. Едно момче и едно момиче България ще изпрати и на детските Олимпийски игри от 16 до 28 август в Китай.