В Русе се проведе първият турнир от Държавния шампионат на България по плажен футбол за сезон 2014 година. Четири отбора си осигуриха квоти за Суперфинала за титлата през август, а надпреварата бе спечелена от домакините от ФК Русе, които се наложиха на финала над бургаския Свети Никола със 7:4.

По предварителна програма трябваше да има две групи от по три тима, но отборът на Олимпия (София) не се яви за двубоите си и така едната група остана само с два претендента. ФК Русе се наложи над вицешампиона от миналата година Вяра, Надежда и Любов с 6:3 и спечели първото място, като по-този начин взе и реванш за загубата от преди година, когато именно отборът на "поповете" ги изхвърли от шампионата. Възпитаниците на Калоян Георгиев играха по-мотивирано от тима на митрополията и заслужено се поздравиха с успеха.

В другия поток имаше далеч по-голяма интрига и битката за двете места даващи право на място на финалите, бяха крайно оспорвани. На старта в групата Свети Никола измъкна успеха срещу Варненски момчета със 6:5. Бургаския отбор бе пристигнал в дунавския град с едва седем състезателя, но играчите на Павлин Ковачев показаха воля и взеха и втория си двубой срещу варненския ФК МАГ със 7:5, като по-този начин спечелиха групата. Последната квота от квалификацията в Русе грабнаха играчите на ФК МАГ, които победиха съгражданите си от Варненски момчета със 6:5 и ще участват на финали в дебютното си участие.

Срещите за определяне на победителя и разпределение на местата до четвърто също предложиха много емоции на всички дошли да наблюдават двубоите на арената за плажни спортове в Русе. Третото място завоюва отбора на Вяра, Надежда и Любов, който се наложи с 8:4 над ФК МАГ. Цели седем попадения в срещата реализира звездата на тима на църквата - Филип Филипов, а веднага след края на двубоя, президента на тима отец Живко заяви, че целта пред неговия отбор е само една - титлата на страната.

Финалът между ФК Русе и Свети Никола бе много оспорван и интересен. Домакините започнаха по-съсредоточено и набързо поведоха с 3:0, след две попадения на Живко Парашкевов, Динко Дерменджиев и Валентин Петров. Свети Никола показа характер и стигна до изравняване благодарение на точните удари на Стоян Черелов, Юлиян Николов, който вкара със красива задна ножица и Димитър Белчев. Мариян Маринов даде отново аванс за русенци, след като реализира с ножичен удар за 4:3. При този резултат двата отбора пропиляха куп положения за гол, за които може да съжаляват. Крайния резултат бе оформен след точни шутове на Живко Парашкевов и Динко Дерменджиев за ФК Русе и попадение на Димитър Белчев за Свети Никола.

По този начин, след изиграването на срещите от първата квалификация в Държавния шампионат, тимовете на ФК Русе, Свети Никола (Бургас), Вяра, Надежда и Любов (Варна) и ФК МАГ (Варна), завоюваха квоти за Суперфинала на първенството, който ще се проведе в Бургас между 22-ри и 24-ти август. Другите участници на финалите, ще бъдат определени след две седмици в Шкорпиловци, където за класиране ще се бори и тимът на Спартак (Варна).

Резултати квалификация Русе:
12 юни (събота)
Варненски момчета – Свети Никола 5:6
Вяра,Надежда и Любов – ФК Русе 3:6
Свети Никола – ФК МАГ 7:5
Варненски момчета – ФК МАГ 5:6

13 юни (неделя)
3/4 място: Вяра,Надежда и Любов - ФК МАГ 8:4
Финал: ФК Русе - Свети Никола 7:4