Рекорден брой участници се записаха в третото издание на „Лудогорски маратон“, организиран от клуб „Зелена стъпка“-Разград.

235 са бегачитe и колоездачите, което е повече от участниците общо в първите две издания на състезанието, когато най-дългата дистанция беше полумаратонска – 21 км. През 2014 г. в надпреварата се включиха 61 състезатели, преди година бяха 140. Сред тазгодишните участници има и 27-годишен виетнамец, който живее в София и 55-годишен турски гражданин, който е най-възрастния състезател в маратона.

„Лудогорски маратон 2016“ ще се проведе утре, 31 юли, в местността „Пчелина“ край Разград. Първият старт – на дуатлонците и колоездачите – е в 8,00 ч. от футболното игрище на „Пчелина“. След това през 5 минути тръгват състезателите от останалите дисциплини. Те са общо 7: 42 км. бягане, 42 км. колоездене, 21 км. бягане, 21 км. колоездене, дуатлон (42 км. колоездене и 21 км. бягане), 10 км. бягане и 2 км. детско бягане. Дисциплината за деца е без предварително записване, малчуганите ще се запишат на място.

Трасетата за различните дисциплини са различни, тича се и се кара предимно по горски пътища, но има и отсечки макадам и асфалт. Релефът е разнообразен, денивелацията е 1000 метра.

Награди освен за първите трима във всяка дисциплина, могат да спечелят и останалите участници, тъй като е предвидена томбола сред всички бегачи и колоездачи. Награждаването е предвидено за 15,00 ч. на старт-финала.