От 19 до 21 септември 2014 г. Пловдив ще бъде домакин на петия  международен турнир по спортна аеробика "Plovdiv Cup Aerobics  Open". Състезанието е включено в годишния календар на  международната федерация по гимнастика ФИГ. То се организира от  СК "Аеробика - АМД" с подкрепата на община Пловдив и Българския  съюз по аеробика с председател Йорданка Благоева. Това съобщиха  от пресцентъра на организаторите.

Турнирът ще се проведе в спортната зала на ПУ "П. Хилендарски"  и се очаква да присъстват Кристина Казентини, президент на  Европейската комисия по спортна аеробика към Европейската  федерация по гимнастика UEG, Йорданка Благоева и Мария Минева,  заместник-председател на Техническата комисия по спортна  аеробика към Международната федерация (FIG). Целта на организаторите е да покажат пред широката общественост красотата и постиженията на този млад и бързо развиваш се  спорт.

Българската школа е една от най-силните в света, доказателство за което са десетките медали завоювани от наши  състезатели на световни и европейски първенства, припомнят  организаторите на състезанието.  Заявка за участие в турнира са направили около 150 спортисти  от 6 държави - Австрия, Алжир, Италия, Швеция, Турция и  България. Състезателите са разпределени в четири възрастови  групи: деца ( 9 - 11 години), юноши и девойки младша (12 - 14  г.) и старша възраст (15 - 17 г.), мъже и жени (над 18 години).  

Дисциплините във всяка категория са: Индивидуално жени,  Индивидуално мъже, Смесени двойки, Тройки и Групи (съставени от  по 5 състезатели). Официалното откриване ще се състои на 20 септември от 10,00  часа, а финалите ще започнат от 11,00 часа на следващия ден. /БТА