Отбори от България, Сърбия и Гърция ще премерят сили във вече традиционния международен турнир по плажен хандбал в Приморско, който ще се проведе от утре до неделя.

Надпреварата е под шапката на EBT към Европейската федерация по хандбал и предвещава още по-голямо шоу от миналогодишната. Два сръбски отбора, включително шампионът от миналата година АРЕГ Бачка Паланка, както и един гръцки ще се борят за титлата при мъжете.

Общо 10 състава ще се включат в надпреварата, като организаторите чакаха до последно и Локомотив Варна, но “моряците” играят в събота трети решителен мач срещу отбора на Фрегата в битката за титлата на България по хандбал. Международно участие има и в женската надпревара, където сръбският тим на АРЕГ ще спори с 5 български отбора за първите позиции.

“Тази година се очертава най-силният турнир. И при жените и при мъжете ще е голяма битка”, заяви организаторът на турнира Илонка Стойчева, която работи в партньорство с БФХандбал и Община Приморско. Специален гост ще бъде вицепрезидентът на федерацията Светлин Георгиев.

“Турнирът е традиционен, но за втора година е от веригата ЕВТ към Европейската федерация. След края на всички състезания от нея, първите 10 отбора, получили най-много точки, се класират за Европейски бийч финал, който ще се проведе през 2017 година.

Преди една седмица бях в Гърция, където се проведе този финал - 10 мъжки и 10 женски. Ние бяхме в тази десетка с отбора на Панагюрище, но за съжаление не успяхме да намерим 5 хил. лв. и на наше място отиде немски отбор”, добави още Стойчева.

За първа година е помислено и за най-малките. Ще има мачове и различни игри за 30-ина деца на възраст между 8 и 12 години. “Целта е да се запознаят с тази игра, за да може по-рано да започнат да я практикуват. До миналата година се провеждаше Европейско първенство до 18 години, от тази година вече има за 16-годишни. Тенденцията е плажният хандбал да влезе в Олимпийската програма и целта е да се започне от подрастващите”, добави още организаторът на турнира.

Всички мачове ще се играят на две специално изградени игрища на плажа срещу ММЦ Приморско. Достъпът на публика ще бъде свободен.